Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2011 16:55 - СДС сигнализира за съмнителен търг за жп ремонт с евросредства
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 682 Коментари: 0 Гласове:
2



Търгът за ремонт на жп отсечката Димитровград – Харманли е спечелен от гръцката “Терна”, чиято ценова оферта е с 40 млн. лева по-скъпа от най-евтиното предложение, а самата компания има двугодишно забавяне по друг подобен жп проект. За това сигнализира във вторник Борис Марков, член на ръководството на СДС.

Отсечката Димитровград – Харманли е първата позиция от големия търг за електрификация и модернизация на железния път от Димитровград до Свиленград (66 км), който се финансира със 153 млн. евро по Оперативна програма “Транспорт”.

За тази позиция има 10 оферти като най-евтината – за 96 млн. лева, е на обединение "Трансюжстрой – Станилов". Ценовата оферта на "Терна” е за 136 млн. лева и се нарежда на пето място. Класирането обаче зависи на 60% от ценовата оферта и на 40% от оценката на техническата оферта (икономически най-изгодна оферта). Техническата оферта на украинско – българското сдружение получава 27 точки, а тази на “Терна” - максималните 40 точки. Така двете оферти на "Трансюжстрой – Станилов" взимат 87 точки, а на гръцката компания – 82 точки. От украинско-българското обединение обаче е изискана допълнителна обосновка на цената, тъй като е с 30% по-ниска от средната за търга.

Мотивите за ниската цена са отхвърлени като неубедителни от тръжната комисия и участникът е отстранен. Офертата на “Терна” е класирана на първо място. Жалбата на "Трансюжстрой – Станилов" до Комисията за защита на конкуренцията също е отхвърлена, става ясно от решение на КЗК от 16 ноември.

С 40 млн. по-скъпата оферта на “Терна” обаче не е най-притеснителното в този търг, според ръководството на СДС. Още по-съмнителен е фактът, че техническата оферта на гърците е взела максималния брой точки, при положение, че фирмата две години забави ремонтът на жп отсечката Крумово – Първомай. Строителството бе съпроводено от много проблеми и анекси за оскъпяване и удължаване на сроковете, коментират от СДС. Не са за подценяване обаче и административните пречки, с които трябва да се справят изпълнителите при изграждането на големи инфраструктурни проекти.

Ремонтът на Крумово – Първомай се финансира с 88 млн. евро от ИСПА, а крайният срок се отложи на няколко пъти. Хората от селищата покрай трасето се оплакаха миналата година, че строителните дейности са унищожили частни ниви и старият път от с. Виница до Пловдив. Изградените от “Терна” надлези пък били некачествени – стръмни и напукани, твърдят местните хора.

Въпросът с обществената поръчка за жп линията Димитровград – Харманли ще бъде внесен като питане в парламента към транспортния и финансовия министър, съобщи още Борис Марков.

На фона на ставащото в БДЖ нетният ефект от съкращенията на работещите в железницата ще е по-малък като резултат, ако има такава опорочена поръчка, при която с лека ръка се харчат 40 млн. лв, казаха от СДС. Марков каза още, че съмнителният търг може да стигне до Европейската комисия и да застраши европейското финансиране.

От пресцентъра на НКЖИ не бяха открити за коментар.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12980010
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031