Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2011 10:16 - Днес е Андреевден
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 643 Коментари: 0 Гласове:
1



Православната църква почита днес паметта на св. апостол Андрей. Той се нарича още Първозвани, понеже пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христа.

От ранни години той жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Андрей стоял на брега на река Йордан, когато Йоан Предтеча, посочвайки на народа минаващия Иисус, казал "Ето агнецът Божий!".

Чувайки тези думи, Андрей тръгнал подир Спасителя, а по-късно отишъл да намери брат си Симон (Петър) и му съобщил радостната вест: "Намерихме Месия!", като довел и него при Божия син.

Отначало братята Андрей и Петър продължавали своя предишен живот и се занимавали с риболовство. По-късно обаче Христос ги видял на брега на Галилейското езеро и им казал: "Вървете след Мене, и Аз ще ви направя ловци на човеци". Оттогава те навсякъде го следвали, като станали свидетели на Неговите чудеса, смърт и възкресение.

Името на св. Андрей често се среща в Евангелието. Когато апостолите се пръснали по разни страни да проповядват, той се отправил към северните страни.
 

Целия си живот апостолът посветил на проповед

С търпение понасял гонение от езичниците и навсякъде със своето слово, чудеса и примерен живот спечелвал нови последователи за Христа.

Той изцерявал болни, прогонвал нечисти духове, убеждавал новообърнатите да бъдат милостиви към странниците и своите роби и да имат любов към всички.

Св. Андрей проповядвал усърдно в Гърция, Мала Азия, Армения, Грузия, а по нашите брегове на Черно море той стигнал до страната, обитавана от скитите. Тази страна, тогава дива и неизвестна, е сегашна Русия.

Св. апостол Андрей се счита апостол на православните християни, защото той е ръкоположил и първия епископ в Цариград - апостол Стахий, а от Цариградската патриаршия са получили св. Кръщение и миропомазание православните славяни - българи, сърби, руси и други.

Той получил мъченическа кръстна смърт

Църковният празник се нарича от народа Андреевден, Едрей, Едринден или Мечкин ден. Той е пряко свързан в народния календар с представите за преход от есента към зимата.

Вярва се, че св. Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.

На този ден започва и нарастването на деня. Българската поговорка гласи "На Едрей денят започва да наедрява колкото едно просено зърно".

Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа.



Тагове:   религия,   християнство,   БПЦ,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12980050
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031