Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2011 12:37 - Избират генерален директор на БТА
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 704 Коментари: 0 Гласове:
4



Народното събрание прие окончателно днес Закона за Българската телеграфна агенция (БТА). Той предвижда генералният директор на агенцията вече да има мандат - 5 години. В закона е записано още, че до три месеца след влизането му в сила парламентът трябва да избере генерален директор на БТА.

Засега управляващите твърдят, че няма нагласи за смяна на сегашния директор Максим Минчев, който беше избран още през пролетта на 2003 г. от правителството на НДСВ и беше запазен както от тройната коалиция, така и от сегашната власт.

Законът, внесен от председателя на парламентарната медийна комисия Даниела Петрова (ГЕРБ) и Екатерина Михайлова ("Синята коалиция"), ще уреди нормативно съществуването на агенцията. Въпреки че по конституция БТА трябва да работи по специален закон, досега агенцията имаше само статут, приет от Народното събрание през 1994 г.

Законът предвижда парламентът да назначава ръководителя на БТА за 5 години, като един човек може да има само два последователни мандата. Новият директор се избира от парламента два месеца преди изтичане на мандата на действащия и полага клетва пред Народното събрание. При установяване на конфликт на интереси той ще бъде сменян. Заплатата на директора на БТА ще е колкото тази на председател на парламентарна комисия.

Отпадна текстът на вносителите, който задължаваше директора да отчита имуществото си всяка година пред Сметната палата, както другите лица на публични длъжности.

Законът запазва досегашните начини за финансиране на БТА - тя ще получава държавна субсидия, но и ще продава информационните си продукти. В момента съдържанието на агенцията е платено и до него достъп имат само абонати.

Сметната палата ще прави одит на бюджета и управлението на имуществото на БТА. Директорът пък е задължен да представя за обсъждане в парламента отчети за дейността си, включително финансови, не по-късно от 31 октомври - за първото полугодие, и най-късно до 30 април за предходната година.

Изброени са органите и институциите, които имат право на достъп до информационните продукти на агенцията. Предвидена е и специална регламентация за дейността на агенцията по време на избори.

БТА се задължава да отразява актове и обръщения на президента, премиера, председателя на парламента, председателите на върховните съдилища и на Конституционния съд, на главния прокурор, а също и на ръководителите на парламентарни групи.

В закона пише още, че агенцията, която сега разпространява основно текстово съдържание, ще започне да предоставя и "образ и звук за политически, икономически, обществени, културни, научни и спортни събития".

БТА е определена като национален независим информационен институт на България. Записани са принципите, по които работи агенцията - независимост, обективност, добросъвестност, свободно търсене и бързо разпространяване на пълна, точна, безпристрастна, достоверна и навременна информация.

Не се допуска БТА да разпространява информационни продукти, в които се пропагандира или възхвалява война, насилие, жестокост, както и политическа, етническа и религиозна нетърпимост.



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040696
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930