Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2011 10:13 - И Канада вдигна мерник на фереджето
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1495 Коментари: 0 Гласове:
3



Канада въведе забрана да се прикрива лицето по консервативен мюсюлмански обичай при полагането на клетва, което е елемент от получаването на канадско гражданство.

image

Министърът на имиграцията Джейсън Кени обяви на пресконференция в Монреал, че всеки, който иска да стане канадец, трябва да покаже лицето си. Забраната влиза в сила незабавно.

Той допълни, че служители и депутати са се оплакали, че когато от кандидатката за гражданство се виждат само очите, те не могат да са сигурни, че тя произнася клетвата.

В страната живеят около 940 000 мюсюлмани, което е 2.8% от населението, посочва Би Би Си. Канада обмисля и по-широка забрана, покриваща служителите в публичната администрация, училищата и болниците. Фереджета и плътни мюсюлмански покривала са забранени във франкофонската провинция Квебек за жените, които ползват обществени услуги.

"От кога държавата започна да решава какво е религиозен дълг и как човек да изразява вярата си? Сега може би господин Кени ще ни дава и тълкувания за това какво е ислямски закон и какво не е?", заяви Шахина Сидики, президент и изпълнителен директор на асоциация за ислямски обществени услуги в Уинипег.

Кени отхвърли обвиненията, че така ще се наруши религиозната свобода на онези, които полагат клетва, и посочи, че по време на хадж в Мека, например, от жените не се изисква да прикриват лицата си.

"Не, не става дума дали е практично, или не. Това е основен принцип, засягащ същността на нашата идентичност и ценности на откритост и равенство. Полагането на клетка е публичен акт на поемане на ангажимент пред съгражданите ти, пред закона и би трябвало човек да покаже лицето си в този момент", каза той.

По думите му скриването на лицето е културна традиция, която "отразява определени възгледи за жената, които ние не приемаме в Канада". "Искаме жените да бъдат пълноценни и равнопоставени членове на канадското общество и полагането на клетва и подходящото място да се започне този процес", допълни той пред новините на телевизия CBC.

Полагането на клетва е последният елемент от процедура за преминаване от право на постоянен престой в страната към гражданство. Онези, които откажат да си свалят фереджетата, ще останат с право на престой, т.е. могат да живеят в страната, но не и да гласуват и да се кандидатират за изборна длъжност.

"На практика това решение казва: "Ако носиш фередже, не можеш да си гражданин. Ами какво ще направят с жените, които са родени и отгледани тук и носят пълното пребраждане? Как ще ги лишите от гражданство?", пита Садики.


Тагове:   канада,   фередже,   емиграция,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049269
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930