Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2011 18:05 - Министерство на отбраната продаде 11 вертолета Ми-17 и Ми-24Д
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1320 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Публичен търг за продажба на вертолети Ми-17 и Ми-24Д, свалени от въоръжение от Българската армия, се проведе днес, 16 декември, в Министерството на отбраната. Документация и оферти за участие в търга подадоха 16 фирми с предмет: търговска дейност на военна техника, оръжия и боеприпаси. Тръжната процедура бе организирана от търговско дружество „Снабдяване и търговия” ЕООД и на нея присъстваха представители на фирмите – участнички.

Офертата на фирма „Дунарит” АД за 6 броя вертолети Ми-17 беше най-висока. За първите пет позиции на вертолети Ми-17 фирмата предложи единична цена от 3 803 000 лева за всеки, а за последната позиция от този вид вертолети предложената цена е 4 104 000 лева.

За пет от вертолетите Ми-24 Д единствен кандидат-купувач беше фирма „Металика – АБ” ЕООД. Тя спечели с единична цена, варираща за различните вертолети, от 251 000 лв. до 276 550 лева.

Общо за 11-те вертолета Ми-17 и Ми-24 Д бяха предложени 24 385 600 лева. „Получените финансови средства ще се използват за ремонт и модернизиране на летателната техника на ВВС”, посочи заместник-министърът на отбраната Валентин Радев след приключване на процедурата, в отговор на журналистически въпрос. Той изрази задоволството на ръководството на Министерството на отбраната от постигнатите цени за предложените вертолети и от прозрачността при провеждането на тръжната процедура.




Ето какво пише Медиапул за продажба на старите военни хеликоптери:
Близка до Корпоративна банка фирма даде най-много за стари военни хеликоптери


Свързаната с банкера Цветан Василев фирма "Дунарит" АД спечели конкурса на военното министерство за закупуването на шест стари транспортни хеликоптери за общо около 23 млн. лева.

Конкурсът за утилизация влезе в поредна странна фаза "Дунарит" се превръща в един от основните партньори на МО  

Офертите бяха отворени в присъствието на журналисти в петък. "Дунарит" предложи по 3 801 500 лв. за пет машини и 4 104 000 лв. за шестата. Цените са няколко пъти по-високи от началните, които бяха между 840 хил. лв. и 1. 24 млн. лв., което дори изненада Министерството на отбраната.

След два неуспешни конкурса сега МО успя да продаде и пет щурмови хеликоптера Ми-24 за общо 1 266 600 лв. Към тях интерес прояви само една фирма - "Металика АБ", която предложи оферта близка до началната цена. Един от хеликоптерите Ми-24 остана непродаден.

В търга участваха общо 16 фирми, като предложените оферти за транспортните хеликоптери варираха за отделните машини с повече от милион лева.

"Дунарит" АД е превръща в един от основните партньори на МО, като фирмата проявява интерес и към утилизацията на излишните за военните муниции. Миналата година председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и зам.-военният министър Валентин Радев присъстваха на церемонията по откриването на инсталация за унищожаване на излишни боеприпаси в русенското предприятие.

Зам.-министър Валентин Радев съобщи в петък, че в кратък срок ще бъде подписан договор за утилизация на ненужни боеприпаси, в който ще участва и русенската фирма.

Така след едногодишна епопея ще се стигне до подписването на договор. Това е вторият обявен конкурс, след като бе анулиран първият, за който бяха предвидени около 1.3 млн. лева и останаха много неясности.

Въпреки че по закон имаше право да подпише контракта, военният министър Аню Ангелов спря конкурса, тъй като се оказа, че само една фирма отговаря на зададените условия и на практика трябва да се състезава сама със себе си. След това спечелилата фирма "Берета трейдинг" каза, че ще си търси правата по съдебен ред, а малко по-късно от МО обявиха, че се е отказала от това си намерение.

Подозренията към конкурса бяха породени от изказване на ресорния заместник-военен министър Валентин Радев. Още преди да бъде обявена поръчката той заяви, че ненужни боеприпаси ще бъдат унищожавани в "Дунарит". Оказа се обаче, че тази фирма не е изпълнила условията.

В същото време пък Аню Ангелов каза, че "съмненията му около конкурса" са се потвърдили, но не уточни какво точно има предвид.

Вторият конкурс бе спечелен от "Дунарит" АД и "Берета трейдинг", но впоследствие се оказа, че има интерес към закупуване на част от мунициите, предвидени за утилизация.

Валентин Радев съобщи в петък, че тези муниции ще бъдат извадени от договора и обявени за продан. Така договорът за утилизация ще излезе по-евтин, но Радев не даде конкретни параметри от сделката.

В същото време остава неясно дали промяната на предмета на конкурса не изисква провеждането на нова процедура.

Според новия план за развитие на въоръжените сили до 2014 година трябва да бъдат осигурени общо около 114 млн. лева за утилизация.

Освен чрез утилизация военното министерство планира да се освободи от излишни боеприпаси чрез продажба, стига към тях да има интерес.

Годишно се освобождават около 16 хиляди тона ненужни муниции, като промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия дават възможност тези муниции да бъдат продадени.

Международната цена за утилизация според информация на МО е около 0.5 евро на килограм.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996823
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031