Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2011 11:55 - НСИ: Бизнес климатът у нас остава мрачен и през декември
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 320 Коментари: 0 Гласове:
1



Бизнес климатът в България остава мрачен и през декември, сочи проучване на Националния статистически институт (НСИ). Мениджърите не очакват подобрение на икономическата ситуация, като прогнозите за сектора на строителството се влошават чувствително.

Вероятната причина са опасенията на бизнеса от кризата в еврозоната, тъй като във всички отрасли несигурната икономическа среда се посочва като основен проблем.

Оптимизмът на мениджърите в промишления сектор е отложен за второто тримесечие на следващата година. Бизнес климатът в промишлеността през декември нараства с 2.1 пункта в сравнение с предходния месец. Това се дължи на малко по-оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Но настоящата производствена активност се оценява като намалена, запасите от готова продукция като увеличени, а очакванията за производството и заетите през следващите три месеца са по-неблагоприятни в сравнение с изразените мнения през миналия месец.

Освен несигурната икономическа среда, като основен негативен фактор се посочва и недостатъчното търсене в страната.

Очакванията на промишлените предприемачи относно продажните цени в бранша са в посока на увеличение през следващите три месеца.

В строителството индексът на бизнес климата се понижава с 5.0 пункта поради увеличения песимизъм на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията.

Оценките, свързани със строителната дейност и осигуреността на производството с поръчки, са също по-неблагоприятни, както и очакванията за дейността и заетостта в сектора през следващите месеци. Сред основните негативни фактори, спиращи развитието на строителния бранш, са финансовите затруднения.

Изненадващо, но бизнес климатът в търговията на дребно през декември запазва равнището си от предходния месец. Все пак последният месец на годината е свързан с увеличаване на търсенето заради празниците. А мениджърите не очакват съществена промяна на бизнес състоянието на предприятията в сектора през следващите шест месеца.

И тук основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, е несигурната икономическа среда. При това усещането за несигурност е достигнало най-високото ниво, отчитано досега. На второ място сред негативните фактори търговците на дребно поставят финансовите проблеми.

Очакванията в сектора относно продажните цени са за известно намаление през следващите три месеца.

Единственият отрасъл, в който се наблюдава, макар и ограничен оптимизъм, това са услугите.

През декември съставният показател бизнес климат в сектора на услугите, се покачва с 2.8 пункта в сравнение с ноември поради леко подобрените очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Въпреки това и тук за следващите три месеца предприемачите имат неблагоприятни прогнози относно търсенето на услуги и заетите в бранша.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996337
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031