Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2011 11:13 - "Дневник": Какво трябва да знаем при избора на круиз
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 533 Коментари: 0 Гласове:
0



Пътуването с круиз доскоро изглеждаше като скъпо шикарско забавление, което не е по финансовите възможности на всеки. В последните години обаче нещата се промениха. Кризата в съчетание с новите, все по-големи кораби свалиха цените на този вид ваканции и ги направиха съпоставими с нормална почивката в западноевропейски морски курорт.

Освен че вече не са недостижимо удоволствие, круизите предлагат като изживяване многократно повече от обичайното излежаването на плажа. Всеки ден в различен град, всяка вечер - различни забавления. И всичко това с уникалното обслужване и атмосфера на живота на кораба. 

Пазарът предлага във всеки момент над 10 хиляди оферти за различни дестинации, продължителност и кораби. Какво трябва да знаем, когато избираме? Предлагаме ви няколко съвета, които няма да чуете от всеки туристически агент.

1. Кога е най-добре да си купя круизен пакет?
Това е въпрос номер 1 в списъка на всеки кандидат-турист. И точен отговор няма. Цените непрекъснато се променят и не лавират на принципа на авиокомпаниите "колкото по-рано се купи, толкова по-изгодна е цената". Те зависят от много обстоятелства. Понякога в активния сезон, дори година по-рано, цените са по-високи, отколкото ако бихте ги купили през октомври, ноември, март или април (да не забравяме, че активният сезон в Европа може да е през лятото, но в Карибите - през зимата). Причината - понякога, въодушевени от току-що завършилото пътуване, клиентите обичат да купуват предварително следващия си круиз. Но има и периоди, в които туристите не са толкова активни в планирането на почивката. Много евтини са и круизите на принципа last minute. Но чакането до последния момент винаги крие своите рискове - от това цената да не падне до корабът да е пълен или да са останали само най-скъпите каюти.

2. Има ли период, в който цените винаги са ниски?
Да. Все пак има твърдо правило, че обикновено първите и последните круизи за сезона са с най-добри цени. Обикновено повечето компании предислоцират част от корабите си в Европа през март-април и ги връщат в САЩ през октомври-ноември. Тогава са най-ниските цени и на двата континента, защото периодът се смята за нисък сезон. Самото трансатлантическо пътуване също обикновено е на добра цена, но проблемът при него е, че тръгвате от една точка, а пристигате в друга, на друг континент. Обикновено цените са ниски и когато нов кораб се пуска на вода и прави първия си сезон по определена дестинация. Можете да спестите пари и като си купите ваучер за следващо пътуване по време на самия круиз. Тогава компанията със сигурност ще ви направи отстъпка.

3. Откъде да си купя пакет?
Всеки ще ви даде различна версия, но не забравяйте, че много хора имат и известна доза търговски интерес. Най-добрият вариант е да се следят американските сайтове посредници. Защо? Защото американският пазар е най-големият и там конкуренцията в ценово отношение е най-голяма. Странно, но в тези сайтове цените са по-ниски дори от тези на официалните сайтове на съответната компания. Там винаги има онлайн консултант, който може да ви помогне при резервацията. Той ще провери най-ниската за момента цена, която може да е по-ниска от обявената на "табло". Консултантът ще ви асистира по всички въпроси за избор на дата, кораб, каюта и плащане. Дори може да дебне за най-добри цени по избрана от вас дестинация и да ви подсети, когато цената е паднала.

4. Има ли значение коя компания е оператор на кораба?
Огромно. Различните корабни оператори имат различна политика по отношение на дрескода и храненето. Компанията Norwegian Cruise Lines (NCL) например залага на своята политика за Freestyle Cruising, което означава, че има работещи ресторанти през по-голямата част от денонощието на принципа на шведската маса. Изисквания към облеклото има само в няколко определени ресторанта, в останалите дрескодът е прилично облекло за свободното време. В единия от двата най-големи оператора - Royal Caribbean, е точно обратното. Там ще трябва още при резервацията на круиза да заявите часове за хранене. Облеклото е по-официално, а също така ще трябва да си носите и по-изискани дрехи за т.нар. капитанска вечер. В средите на постоянните туристи има привърженици на различните политики. Традиционалистите естествено не харесват много по-свободния режим.

5. Каква каюта да си избера?
На първо място според финансовите възможности. Но основно начинаещите се чудят дали да е с изглед, с балкон или вътрешна каюта. При корабите, които са произведени в последните години, обикновено външните каюти са изцяло с балкони. На по-старите немалка част са с илюминатори. Много е романтично да седнеш на балкона, да отвориш една бира или да изпиеш чаша вино и да съзерцаваш морето. Но това струва пари, които можете и да си спестите, като си купите вътрешна каюта. Когато се прави този избор, трябва да знаете какъв ще е маршрутът на кораба. Купуването на каюта с изглед има смисъл, когато маршрутът позволява да се види нещо по-различно от открито море. Такива са например особено популярните сред американците круизи в Аляска. За круизите на Хавай е препоръчително каютата с изглед да е на левия борд, защото оттам се вижда суша. В останалите случаи, като например средиземноморските круизи, в които самото плаване между пристанищата е нощно, доплащането за изглед е по-скоро излишен разход.

6. Имаме дете и се притеснявам за шума и клатенето на кораба.
Ранното купуване на круиза дава предимството за избор на местоположение на каютата в самия кораб. Най-хубавите помещения са в средата на кораба. Там клатенето от вълните е най-малко в сравнение с тези в предната или задната част.  Каюта на етажа над ресторантите предполага, че е възможно до късно да е шумно. Същото важи и за такава, която се намира на най-горния "жилищен" етаж - там вероятно ще има шум или от фитнеса, или от басейните, или от вечерните дискотеки на палубата. Обичайно децата до определена възраст биха могли да бъдат настанени в каютата на родителите. Но ако семейството е голямо и това не е възможно, трябва да резервирате две каюти, като винаги единият родител ще трябва да спи с едното дете заради сигурността му.

7. Има ли круизи, които са по-подходящи за деца или само за възрастни?
Круизите са рай за децата, особено ако навън е топло. Басейни, пързалки, игри, забавления - те ще се чувстват като в непрекъснат увеселителен парк. Повечето компании имат договори с големи компании за анимация. Някои нямат въобще, а другаде не са толкова добри. Затова е хубаво, преди да резервирате, да проверите каква е програмата за забавление на децата и коя е партньорската компания за анимацията. Някои оператори дори предлагат по-ниски фамилни цени. Същото важи и за възрастните хора и тези, които пътуват самостоятелно. Има програми, които не са подходящи за семейни пътувания, но са идеални за спокойните и улегнали туристи. Като правило най-големите компании като Carnival, Royal Caribbean или NCL предлагат универсални програми за всякакъв тип туристи, включително и за семейства с малки деца.

8. За какво точно плащам и какви ще са ми допълнителните разходи?
Обикновено пакетите са нещо като фул борд - в цената влиза храната, вода, чай, кафе, сокове. Но всички напитки извън този списък се плащат, като например безалкохолните, бирата и алкохолните напитки. На всеки кораб има достатъчно безплатни ресторанти, но и платени. Фитнесът е безплатен, но СПА процедурите, курсове по йога или пилатес се плащат. Част от забавленията са безплатни и те са напълно достатъчни за приятното изкарване. Плаща се естествено в казиното, в магазините за сувенири и снимките, които фотографите ще ви направят навсякъде из кораба. Скъпо перо са и наземните екскурзии. Бакшиши не се дават, но всеки ден компанията начислява автоматично по около 7-8 евро бакшиш на човек, който след това се разпределя сред персонала. Интернетът също е платен, и то солено.

9. Трябва ли задължително да използвам предлаганите от кораба екскурзии?
Наземните екскурзии са един от много сериозни разходи, който не влиза в цената на пакета и този въпрос трябва да бъде решен отрано. Обичайно организираните от кораба екскурзии са в пъти по-скъпи от стандартната обиколка на съответните места. Но имат това предимство, че не ви се налага да мислите за нищо и най-вече дали ще се приберете навреме за отплаването. Трябва да се има предвид, че не всички пристанища са "приятелски" по отношение на индивидуалните екскурзианти и рискувате влезете в непредвидени разходи. Но както в много други случаи, с добра  предварителна подготовка бихте могли да си организирате сами обиколките и да ви излезе много, много по-евтино. Информация за почти всяко пристанище може да се намери в интернет, където някой преди вас е описал подробно всичко, което трябва и можете да направите в рамките на деня на сушата. Някои дългогодишни експерти дори поставят "домашната работа" като задължение номер 1, преди да опаковате багажа.

10. Ще останем ли доволни?
Това не е точно съвет, но отговорът е да. Направете го веднъж и ще установите колко повече си заслужава всеки цент или евро, похарчени за круиз в сравнение с която и да било друга почивка на същата цена. Ако веднъж опитате, гарантирано ще искате отново. Просто преодолейте страха, че е скъпо, че е непознато или че вероятно би могло да ви стане лошо от клатенето на кораба (всъщност то почти не се усеща), и ще установите, че това е ваканцията, която несъзнателно и незаслужено сте пренебрегвали.

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2011/12/28/1731572_kakvo_triabva_da_znaem_pri_izbora_na_kruiz/



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029392
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930