Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2011 21:17 - Борисов издърпа ушите на Дянков заради Найденов
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 868 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Премиерът Бойко Борисов се скара остро на финансовия министър Симеон Дянков в четвъртък и го заплаши, че "много бързо ще се оправи с него". Повод за ядосания коментар на министър-председателя станаха думи на Дянков пред бТВ няколко часа по-рано, с които той набързо изрази нескрито неодобрение към дейността на колегата си Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните, и отправи неясни предупреждения за оставането му като член на правителството. С тези си думи Дянков отново показа, че публичното говорене остава най-сериозният му враг. Реакцията на премиера пък бе илюстрация на прилаганата от него политика на камшика и добрата дума към министрите му, които често са ту любимци, ту с "последно предупреждение".

В интервю за бТВ Дянков заяви, че "най-много дрязги" е имал с министъра на земеделието Мирослав Найденов и най-трудно се разбира с него. Той, разбира се, бе подтикнат да говори за отношенията си с останалите членове на кабинета и както неведнъж и сега направи доста "откровени" оценки.

На въпрос с кого му е най-трудно да се разбира, Дянков заяви: "С министър Мирослав Найденов. И това се преодолява. От време на време, разбира се, и с други министри, но най-много с министъра на земеделието”.

По думите му – в последните два месеца имало огромна промяна при другия министър, с който Дянков обикновено е имал дрязги – Тотю Младенов.

"Младенов стана тигър”, както каза премиерът. Внезапно разбра, че това е правителство център-дясно и трябва да се държи като министър в център-дясно и Тотю Младенов наистина се държи така. С Миро Найденов сме имали във времето доста дрязги, и то винаги по теми – трябва да се затяга дисциплината, иначе страдат всички накрая", продължи Дянков.

На коментар на водещия, че когато има някакво напрежение със Симеон Дянков Мирослав Найденов казва"премиерът е този, от когото приемам аз оценки" или с подтекста "Дянков да си гледа работата”, финансовият министър отговори: "Въпрос на време, според мен, е да спре да ги казва тия неща".

На въпрос: "Ще го сменяте ли”, Симеон Дянков отговори: "Не е моя работа да го сменям. Просто казвам, че имаше друг министър, който така се опитваше да избяга по тъч линията с коментари, че не е, не е сега време да се реформира, ще бъде тежко, ако се реформира. Той вече не е министър. Сашо Цветков, министърът на транспорта. Като резултат дойде много по-добър, много по-реформаторски настроен министър и реформата, която 20 години не беше станала, тръгна. Това е началото, разбира се, но тръгна”. И заключи: "Аз не държа брадва. Премиерът решава".

Думите на Дянков бяха докладвани на премиера Борисов от журналисти в Разград. Те предизвикаха силно ядосания му коментар по адрес на довчерашния му любимец и пример за "отличник" - финансовия министър.

"Министър Дянков като какъв дава оценка на министър? Защото ние като партия цяла година се опитваме неговите грешки да покриваме и да поправяме в парламента. Растежът в държавата, полагаме огромни усилия, всички министри, други, да го правят", изригна Борисов, който неведнъж дружелюбно бе казвал по адрес на Дянков, че повече, отколкото трябва, приказва, "по американски", което у нас не се вървяло.

"Министър Найденов се справи прекрасно през тази година. Парите, които усвои Министерството на земеделието и фонд "Земеделие”, са с 55% повече от предишната година. В земеделието влязоха милиарди, докато не мога да кажа същото за Министерството на финансите", продължи премиерът.

И завърши с мрачно предупреждение. "Истински се надявам да не е казал такава глупост. Защото Найденов ще си отиде след него. И много бързо ще се оправя с него, ако е казал подобно нещо през главата ми".

Така Дянков от любимец се превърна в непослушното дете с последно предупреждение. Същото се случи с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в началото на април тази година около скандала с подписаните документи по изграждането на АЕЦ "Белене". Тогава Борисов отправи към Трайков "второ и последно" предупреждение заради това, че действа сам и забравя, че има цял Министерски съвет. Публично мъмрене са отнасяли и похваленият днес Мирослав Найденов, и Тотю Младенов, и назначената и уволнената светкавично здравна министърка Анна-Мария Борисова.




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045347
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930