Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2011 19:24 - Борисов предлага обща армия и полиция в ЕС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1196 Коментари: 1 Гласове:
3



След като предложи на европейските лидери да направят заплатите и пенсиите като българските, за да решат проблемите си със закъсалите икономики, сега премиерът Бойко Борисов лансира нова идея – всички страни от Европейския съюз да бъдат с една армия. Мотивът му е, че така ще бъдат спестени "милиарди евро, които ще отидат в друга сфера". Това става ясно от публикуваната в петък стенограма от заседанието на правителството в сряда, пише електронното издание Медиапул.

Идеята за общи европейска армия, полиция и прокурор идва по време на дебата по последната точка на заседанието на кабинета - решение за одобряване проект на Международно споразумение за засилен икономически съюз. Вносители са вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и външният министър Николай Младенов.

Президентът Георги Първанов, чийто мандат изтича през януари, и опозицията настояват този въпрос да бъде поставен на широко публично обсъждане и дебат в парламента от около месец.

Новият финансов пакт на ЕС влиза в парламента в началото на 2012 г.

България е една от деветте страни, които имаха резерви по документа и заявиха, че ще подпишат споразумението след като се консултират с националните си парламенти. Този дебат се очаква да бъде проведен в Народното събрание в началото на януари 2012 г., става ясно от думите на министър Младенов.

Българската позиция е за засилена фискалната дисциплина, но е категорично против обща данъчна политика в Европейски съюз.

"За България от приоритетно значение е да се гарантира правото на държавите членки да следят самостоятелна данъчна политика и в процеса на договаряне на споразумението ще настояваме изрично да се запише, че данъчната хармонизация се изключва от икономическата конвергенция", заявява Николай Младенов.

Финансовият министър Симеон Дянков казва, че няколко страни, сред които и България, са на мнение, че цялата глава "Икономическа интеграция" трябва да отпадне, защото текстовете са твърде общи. Фокусът трябва да бъде фискалният съюз, казва Дянков. Неговото предложение е "тази тема да се забави във времето за България до влизането ни в Еврозоната".

Дянков подчертава, че "в това споразумение няма никакви текстове, в които се говори за данъчна хармонизация". "Това е благодарение на нас и още шест други държави - членки, които изрично настоявахме да няма въобще разговори за данъчна хармонизация под каквито и да е форми", казва финансовият министър.

СИВ и обща икономическа политика

Премиерът Борисов определя точката като "изключително важна, защото тя отговаря на всички упреци или въпроси, които задаваха и от парламента, и опозиционни или не само наши партньори, от нашето политическо семейство, нека така да ги наречем".

Българската позиция е"ясна и точна: да, пакт за финансова стабилност в конституциите на отделните държави, 3% дефицит, 60 % дълг. За България – 40 % дълг", каза Борисов и добавя, че очакваме всички да го приемат.

Според премиера въпросите за общата икономическа политика и общата данъчна политика, трябва много внимателно и дълго да се обсъждат.

"Не толкова далечно минало е, само преди 15-20 години в Европа действаха подобни: знаете, Общ пазар и Съветът за икономическа взаимопомощ на социалистическите страни (СИВ). Всъщност това бяха интегрирани икономики в двата тогава свята, желязната бариера. С една дума, обща икономическа политика за Европа би могло да бъде и нещо много добро. Въпросът е как и по какъв начин ще се направи", казва премиерът Борисов.

Лесно справяне с кризата е вдигане на данъците

"Лесният начин да се справиш с кризата е вдигаш данъците", казва Борисов. Той отбелязва, че неговото правителство не го прави това вече трета поредна година, защото е добро. "Това трябва да ви е гордост, когато го обяснявате и го говорите. Другото е лесно…", заръчва премиерът на министрите си.

Борисов обяснява, че колкото е по-слаб един финансов министър и едно правителство, толкова по-хубаво е да има общи европейски закони. "Колкото е по-слаб финансовият министър, толкова е по-високо ДДС. Колкото по-ниско слиза ДДС, толкова по-добър е финансовият министър, разбира се, и премиерът", казва Борисов.

Той пояснява, че най-лесният начин за слаб финансов министър е да вдигне ДДС-то, защото веднага от цялото потребление парите отиват в бюджета. Вдигането на ДДС с 1% веднага води до "около милиард – милиард и нещо в бюджета, 22 % - два милиарда и нещо. Ние не го правим. Защо? Защото така веднъж сме го поели като ангажимент, веднъж е по-добре за гражданите, за фирмите, за бизнеса, за всички", заключава Борисов.

Той съобщава, че правителството дори мисли и "дай Боже, имаме възможност още малко да слезем надолу в ДДС". Ден след заседанието на кабинета, в четвъртък финансовият министър Симеон Дянков, съобщи, че правителството изненадващо ще намали ДДС с 1 – 2%.

Но защо първо не започнем с армиите?

След като обяснява подробно за данъци, икономика и колко е добро българското правителство, а останалите европейски държави непрекъснато си вдигат налозите изведнъж премиерът рязко сменя темата и казва: "Разбира се, това е много важно да се говори след това за икономиката, но защо първо не започнем с армиите?".  

"Европа не е ли по-лесно, по-евтино да обединим въоръжените си сили? Защо всяка държава да купува хеликоптери? Защо всяка държава да купува танкове, да купува фрегати, самолети и изтребители, като може да има обща европейска армия? Защо не?", развива новата си идея премиерът Борисов.

Той пита военният министър Аню Ангелов дали знае колко пари ще се спестят, но си отговаря сам: "Милиарди, милиарди евро, които ще отидат в друга  сфера, ако се направи". "И това един ден ще стане", убеден е Бойко Борисов.

Той продължава да мечтае още за общ прокурор на Европа, а Европол да стане европейската полиция на стария континент.
"Защо да нямаме общ прокурор в Европа? Защо Европол да не действа на територията на цяла Европа? Това е бъдещето и ще видите, че това един ден ще стане, ако Европа иска да е конкурент на другите континенти в света – така да ги разглеждаме – на Америка, на Азия. Ще видите, че ще стане", казва премиерът Борисов.

Така че, "може да започнем оттам, защо от данъците първо", завършва премиерът и слага край на заседанието на правителството.


Тагове:   армия,   интервю,   полиция,   борисов,   ЕС,   идея,


Гласувай:
3


Вълнообразно


1. zaw12929 - Приемам, ако той замине в ЕС за на...
30.12.2011 21:39
Приемам, ако той замине в ЕС за началник на Полицияата. Прилича му!


ВЕСЕЛА И ЩАСТЛИВА да е НОВАТА 2012 ГОДИНА!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000718
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031