Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2012 15:21 - Дания поема председателството на ЕС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 837 Коментари: 1 Гласове:
3



Дания, която не е приела еврото, поема от 1 януари председателството на ЕС, готова да разреши кризата в 17-членната еврозона чрез изграждането на консенсус сред всички 27 държави членки, припомнят информационните агенции.

Страната с население от 5.6 милиона души е една от малкото в Европа, която се управлява от лявоцентристко правителство. (Премиерът на страната Хеле Торнинг-Шмид беше неотдавна на официално посещение в България – бел. рез.)Тя ще трябва да се изправи челно пред кризата в еврозоната, въпреки че рискува да бъде игнорирана във вземането на решения заедно с останалите девет държави членки на ЕС, включително Великобритания, които не са приели еврото.

"Разбирам отлично, че 17-те страни членки на еврозоната трябва да вземат някои решения помежду си", заяви датският премиер Хеле Торнинг-Шмит от Социалдемократическата партия. Но е в интерес на основните държави членки на ЕС Франция и Германия "да държат 27-те заедно" и да се консултират с всички държави членки на ЕС, "когато тези решения ги засягат", каза още тя и допълни, че "във времена на криза трябва да вярваме в нашите институции".

След като Дания отхвърли Маастрихтския договор на референдум през 1992 г, Копенхаген договори четири дерогиращи клаузи, включително една за единната валута. Тези изключения "разбира се, ще бъдат напълно спазвани", заяви министърът по европейските въпроси на Дания Николай Уамен. "Но ние също така ще председателстваме срещите по тези въпроси", допълни той.

Торнинг-Шмит заяви, че Копенхаген иска да опита "да бъде мост между 17-те и 27-те", за да гарантира, че пропастта между еврозоната и държавите, които не използват еврото, няма да се разширява. Но тази задача изглежда все по-обезкуражителна, особено като се има предвид, че властта на ротационното председателство на ЕС намаля, след като Лисабонският договор създаде поста постоянен президент на Европейския съвет.

Задачата на датския премиер стана още по-трудна заради решението на Великобритания да напусне масата на преговорите на срещата на върха на ЕС на 9 декември, което породи опасения за рухването на ЕС. Уамен заяви, че би искал Лондон да остане "много активен член на европейското семейство" и отбеляза, че Европа трябва да "намери конкретни решения на конкретните проблеми".

Освен кризата в еврозоната Дания ще трябва да посредничи при разрешаването на противоречията на предстоящите дискусии за бюджета на ЕС от 2014 до 2020 г. Но тези със сигурност нелеки преговори не плашат Торнинг-Шмит, която отбеляза, че консенсусът е "датски специалитет" и припомни, че оглавява трипартийно коалиционно правителство, изискващо компромис между социалдемократите, социалистите и социаллибералите.

Датското председателство възнамерява да се концентрира върху възобновяемите енергийни източници, за да подкрепи създаването на работни места и икономическия растеж в Европа.

"Ние смятаме, че част от отговора на кризата е да гарантираме инвестиции в енергийната ефективност и зеления растеж. Всяко похарчено евро за енергийна ефективност ще отиде за осигуряването на работни места в Европа. Всяко евро, похарчено за внос на петрол, ще излезе от Европа. Това прави зеления дневен ред един от най-важните за бъдещото сътрудничество в Европа", заяви датският министър по климатичните въпроси Мартин Лидегаард.

Копенхаген се надява да открие нови възможности за търговия на европейските компании чрез договарянето на сделки с Япония, Канада, Индия и Тунис, като същевременно подобряването на контрола по границите на ЕС и на контрола на имиграцията са други приоритети.

Дания води една от най-рестриктивните имиграционни политики в Европа, въведена от предишното дясноцентристко правителство под влиянието на неговите партньори от крайнодясната Датска народна партия. Торнинг-Шмит само леко ревизира тази политика след избирането си през септември.

По БГНЕС




Тагове:   Дания,   ЕС,   председателство,


Гласувай:
3


Вълнообразно


1. анонимен - Да се надяваме, че
01.01.2012 15:38
държавата Дания и нейното сегашно правителство няма да вкарат Европа в сюжетната линия на Шекспировата трагедия "Хамлет" :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025412
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930