Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2012 15:35 - НОВОСТИ от 1 януари 2012 г.
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1523 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ:
От днес минималната възраст за пенсиониране се увеличава с 4 месеца и за мъжете, и за жените от всички категории труд.

  Тази стъпка ще се прилага и през следващите години, докато пенсионната възраст достигне 65 години за мъжете и 63 години за жените. Увеличава се и минималният стаж за пенсиониране за военни и полицаи с две години и вече ще е 27 години.

Припомняме, че след поредица от протести през ноември и началото на декемврви от изтеклата година, по повод предложената от управляващите нова пенсионна реформа, която имаше намерението да увеличи възрастта за пенсия и осигурителният стаж  с по 6 месеца от 1 януари 2012 г., докато стажът стигне 37 г. за жените и 40 г. за мъжете, а възрастта  на 63 г. и 65, в крайна сметка синдикатите и Тристранния съвет на правителството си стихнаха ръцете минималната пенсионна възраст да се увеличава с по 4 месеца от днес.


ЗА ГОРИВАТА:

Новата година у нас е с нови цени. От полунощ дизелът за автомобилите по нашите бензиностанции поскъпна с 2 стотинки за литъра, а природният газ за бита и индустрията с малко над 4 процента. Цената на парното обаче няма да се промени до края на отоплителния сезон.

  Дизелът по бензиностанциите поскъпна заради повишения от днес акциз - със стотинка и половина за литър.

Според европейския енергиен интернет портал "Енерджи И Ю" българите сме на пето място по най-евтина нафта в евросъюза. С две до четири стотинки за литър по-евтино я зареждат само шофьорите в съседна Румъния, Словения, Люксембург и Полша.

От юни месец държавата ще въведе и акциз върху метана за автомобили. Така газът, ползван и за моторно гориво през лятото, също ще поскъпне с още няколко стотинки.

Фирмите вече ще изпращат справките за данък добавена стойност (ДДС) само по интернет, съобщиха от Националната агенция по приходите.


ЗА БИЗНЕСА:

П
одаването на декларации става само по електронен път, когато покупките или продажбите на дружеството за месеца са повече от пет.

Промяната е в Закона за Данък върху добавената стойност и влиза в сила от 1 януари 2012 г. Гратисният период за новото изискване е един месец.

За да се ползва услугата е необходим електронен подпис. Ако представителите на фирмата нямат такъв, те могат да упълномощят друга компания, която притежава електронен подпис, да подава декларациите от тяхно име през интернет.


ЗА ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА:

Българските граждани, които са напуснали страната, могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски и за стари периоди, ако не са живели по това време в България, съобщи НАП. Това гласи промяна в Закона за здравното осигуряване, която влиза в сила от 1 януари 2012 г.

Промяната засяга 800 000 българи зад граница.

Досега законът позволяваше освобождаването да става само за периоди напред във времето. Новите разпоредби облекчават българите, които живеят предимно в чужбина, но все още се водят задължени към здравната система в страната.

С промените хората, които са напуснали България преди 31 декември 2011 г. и не са уведомили за това предварително НАП, ще могат да го направят в срок до 31 декември 2012 г. За да стане това, те трябва да подадат заявление и декларация по образец в териториалната дирекция на НАП по постоянния адрес в България.

Най-лесният и бърз начин това да стане е документите да бъдат изпратени по пощата. Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите
документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Българите, пребиваващи в
чужбина, могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес infocenter@nra.bg, посочват от НАП.




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. анонимен - Промяната на закона за пенсиониране се извърши, въпреки последния "социален жест на Гоце".
01.01.2012 15:57
Но както започнеш, така и свършваш .
Започна с лъжа /при избора/ и завърши с бламиране на последното му "вето".

Останалите "новости" са продиктувани от някакви обстоятелства или изисквания.

Честита Нова Година !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030062
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930