Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2012 16:33 - Борисов се готви да вземе от президента Плевнелиев разузнаването и НСО
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2213 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 04.01.2012 18:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Премиерът Бойко Борисов обяви днес, че ще предложи два нови законопроекта за Националната служба "Охрана" и за Националната разузнавателна служба (НСО И НРС). Ако новият президент ги одобри, те ще бъдат предложени за гласуване в пленарна зала, заяви Борисов пред журналисти в Бургас.

За това че дейността на спецслужбите трябва да бъде уредена в отделни закони, се говори отдавна, но до момента управляващите не са предприели такава стъпка.

Още преди години Бойко Борисов се обави за изваждане на НСО и НРС от подчинението на президента и преминаването им към изпълнителната власт. Борисов обаче беше казал, че докато на президентския пост е Георги Първанов той няма да инициира законодателни промени, с които да прехвърли двете служби към правителството, за да не се смята, че иска да отнеме правомощия на Първанов. Сега обаче ГЕРБ вече има и президентския пост, след като Росен Плевнелиев спечели изборите и пречката отпада.

Днес министър-председателят не даде повече подробности по готвените закони, но очакванията и публикации в пресата сочат, че новите закони ще засегнат и този въпрос. "Ще представим концепцията на президента Плевнелиев и ако той прецени, че минаването на НСО и НРС към изпълнителната власт не е отнемане на негови правомощия, ще я внесем за гласуване в парламента", е заявил премиерът пред в. "Преса".

Според публикацията на шефа на разузнаването Кирчо Киров ще му бъде предложен посланически пост, а на негово място вероятно ще бъде назначен досегашния заместник на Киров в НРС Звездомир Пенков.


Несменяемият вече девета година директор на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров ще бъде махнат от този пост и ще бъде предложен за посланик. "Той е работил дълги години за държавата, редно е човек от такъв висок ранг да продължи да работи за държавата", заяви премиерът Бойко Борисов в интервю пред в. "Преса", публикувано в сряда.

Рокадата в НРС идва със смяната на президента. ГЕРБ изчакваше да изтече мандата на Георги Първанов, за да започне готвената от години реформа в подчинените на президента специални служби НРС и НСО. Идеите са те да преминат към изпълнителната власт.

От думите на премиера Борисов става ясно също, че ген. Киров е предложил за свой наследник сегашния си заместник в НРС полк. Звездомир Пенков. Към момента няма официално потвърждение, че именно Пенков ще е новият шеф на разузнаването.

По време на посещението си в Бургас в сряда Борисов заяви, че ще предложи два

нови закона за НСО и НРС.

"Ако новият президент ги одобри, те ще бъдат предложени за гласуване в пленарна зала", каза още Борисов.

Правителството обаче се е отказало от идеята за сливане на цивилното и военното разузнаване и служба "Военна информация" ще си остане към Министерството на отбраната.

През окотмври м.г. Биволъ публикува изтекла в Wikileaks грама на бившия американски посланик Джон Байърли от януари 2007 г., посветена на българските тайни служби, която дава смазваща оценка за ръководството на НРС и по-специално на директора й Кирчо Киров, наречен "подлизурко". Посочва се, че президентът Георги Първанов държи Киров на поста заради контрола му върху досиетата. Така на практика бяха опроврегани досегашните оправдания на три поредни правителства, че ген. Кирчо Киров е на този пост заради високата оценка, която дават за работата му различните партньорски служби.

Дейността на НРС и НСО към момента е регламентирана едва в няколко члена от военния закон. Това "временно положение" продължава вече 20 години и се превърна в удобно статукво, оправдаващо техния непрозрачен начин на управление и възможността да бъдат използвани за лични или политически цели, каквито съмнения се появяват покрай периодично избухващи скандали.

НСО и НРС са двете спецслужби, подчинени на президента. Това е една от причините през всичките тези години да останат непокътнати, тъй като всеки опит на изпълнителната или законодателната власт да промени положението, се приема от президента като посегателство към неговите правомощия.

Въпросът за регламентирането на дейността на двете служби бе актуален и в началото на мандата на ГЕРБ, но Борисов каза, че за да не се изтълкува това като лична атака срещу Първанов, ще се изчака приключването на президентския му мандат.




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. анонимен - Казана дума - хвърлен камък !
04.01.2012 19:10
"Въпросът за регламентирането на дейността на двете служби бе актуален и в началото на мандата на ГЕРБ, но Борисов каза, че за да не се изтълкува това като лична атака срещу Първанов, ще се изчака приключването на президентския му мандат."
ББ започва да спазва обещанията си ...:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032510
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930