Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2012 12:57 - Обезглавиха държавното "Автомагистрали" ООД заради снежната блокада в събота
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1050 Коментари: 1 Гласове:
3



Двама уволнени от ръководството на държавното дружество, натоварено със зимното почистване на магистралите,  и официални извинения от вътрешния министър към всички, които вчера са имали затруднения да се придвижат по пътищата на страната и основно по автомагистрала "Хемус".

Това е равносметката от днешното заседание на представители на всички институции, които имат отношение към преодоляването на проблемите, създадени от вчерашните валежи от сняг и дъжд в цяла България.

От снощи са освободени изпълнителният директор на държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД Антон Антонов и Валентин Николов, председател на управителния съвет на дружеството, съобщи след заседанието министърът на регионалното благоустройство Лиляна Павлова.

По думите й двамата са уволнени, тъй като не са създали условия за нормално разрешаване на ситуацията. Магистрала "Хемус", която е основната пътна артерия от и към Северна България, остана в събота блокирана практически цял ден в участъка около тунелите в посока София. Десетки хора чакаха с часове в образувалите се километрични колони от камион, автобуси и автомобили.

Павлова се зарече, че ще бъдат направени промени в устава на дружеството и структурата на управителния му съвет, така че от утре отговорността за решенията да се носи само от един човек.

В интервю за БНР шефът на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров заяви, че тежката пътна ситуация от събота няма да се повтори, ако падне отново сняг.

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов посочи, че е имало недостатъчно добра координация от "Автомагистрали" ЕАД, което е довело до проблемите на автомагистрала "Хемус".

Цветанов посочи като основен виновник за зимната блокада по автомагистралите шофьорите на ТИР-ове, които са карали необезопасени и не са се подчинявали на заповедите на МВР да изчакват, след като са извадени от снега, а са тръгвали отново на път, предизвиквайки нови аварии и задръствания. Той се закани, че фирмите, наели шофьорите, ще бъдат санкционирани сериозно.

Екипи на "Гражданска защита" са изтеглили над 80 тежкотоварни камиона по магистрала "Струма", а от "Хемус" са изтеглени 105 ТИР-а и 22 автобуса, отчете Цветан Цветанов.

В интервю за БНР Цветан Цветанов поднесе официално извинения "на всички за невъзможността да се придвижат по най-бързия начин".

И той, и Лиляна Павлова призоваха хората да не тръгват на път днес, ако не е наложително, тъй като се очаква тежък трафик заради края на ученическата ваканция и на отпуските след празниците. Преди да поемете на път, уверете се, че автомобилът е в изправност, предупреди още вътрешният министър.

Над 22 хиляди сигнала са подадени в събота на тел. 112, съобщи изпълнителният директор на "Национална система 112" Стоян Граматиков. По негови данни реалните инциденти, подадени към институциите, били 3 258.



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. анонимен - От заглавието помислих,
08.01.2012 15:22
че наистина се е ляла кръв, а то само две уволнения ... :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025167
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930