Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2012 14:38 - Сътресенията в ГЕРБ-София туширани с оставката на председателя на СОС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 560 Коментари: 0 Гласове:
1



Андрей Иванов е пожелал да бъде освободен от длъжността председател на Столичния общински съвет, съобщи заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на извънредната пресконференция в 8 ч. сутринта в сряда. Това е станало снощи на среща на Иванов с премиера Бойко Борисов, на която присъствал и Цветанов. Срещата пък е била непосредствено преди заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, посветена на организационни въпроси.

Безпрецедентно за последните години част от пресконференцията, посветена на партийни въпроси, бе предавана директно по Българската национална телевизия.  

Като мотиви за решението си Иванов посочил "медийните спекулации" около имотното му състояние и нагласени обществени поръчки. През последните два месеца името на Андрей Иванов, считан за доверена фигура на Цветан Цветанов, се завъртя в публичното пространство в силно критични материали, а преди седмица вече открито се заговори за предстоящата му смяна като председател на СОС. Самият Иванов обяви в интервю за столичен вестник, че ще си отиде, ако премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов поиска това.

Днес обаче се оказа, че Иванов е "изпреварил" Борисов и сам си е подал оставката.  

По думите на Цветанов за оттеглянето на Иванов не е взимано политическо решение от Изпълнителната комисия, която във вторник вечерта била обсъждала единствено областните структури.

"В личен план и на семейството ми ни дойде малко в повече", обясни Иванов, лично поканен от Цветанов да се обясни пред медиите. "В разстояние на година за четвърти път ми се налага да вземам отношения по слухове", обясни още Иванов. "Благодарен съм на колегите, че те не се поддадоха на тези слухове и снощи нямаше точка, която да разглежда казуса "Андрей Иванов", допълни той.

По думите му изборите са показали, че трудно се съчетава партийната работа с поста на председател на Столичния общински съвет. Има опасност слуховете да създадат проблеми за работата на структурата в София, каза още Иванов. Като председател на СОС той изкара пълен мандат, който бе подновен преди два месеца. Андрей Иванов е начело на столичната партийна организация от около година, когато наследи на поста депутата Лъчезар Иванов.

"Когато един човек прецени и пожелае да бъде освободен от поста, който заема, не смятам, че трябва да го тълкуваме като медиен натиск, но имаше достатъчно медийни публикации", добави Цветанов.

Засега Иванов остава председател на софийската структура на ГЕРБ и общински съветник, обяви Цветанов. "Софийската организация се представи изключително успешно и не се налага да бъдат правени кадрови промени в структурата в София град", заяви още Цветанов.

Елен Герджиков сменя Андрей Иванов

Елен Герджиков ще бъде предложен за нов председател на Столичния общински съвет, стана ясно още в сряда. Герджиков ще бъде представен пред общинските съветници от ГЕРБ в сряда от 17 ч. в присъствието на Цветан Цветанов. Предложението прозвуча изненадващо на фона на медийните предположения кой ще наследи Иванов, в които името на Герджиков изобщо не фигурираше.

"Герджиков е един изключително сериозен човек с огромен потенциал", каза Цветанов. Той е на 40 години и е общински съветник втори мандат.

Пред бТВ Герджиков коментира, че нападките срещи Иванов са "инспирирани от лошите практики, които нашето управление спря, и от недоволни бизнесмени".

Пред журналистите зам.-председателят на ГЕРБ представи и кадровите промени в областните структури на управляващата партия.

Областната структура на ГЕРБ в Пазарджик ще бъде ръководена от Дончо Варсанов, който в момента е областен управител на Пазарджик.

"В голямата си част имахме областни ръководители, които паралелно с това са депутати. Преценихме, че в някои от местата трябва да бъдат направени кадрови промени, свързани с по-голямата ангажираност на хора по места", каза Цветанов.

Досега тази дейност изпълняваше Иван Иванов, депутат в НС.

По същите причини за област Разград структурата ще бъде ръководена от Валентин Василев, също областен управител на област Разград.

Иван Петров, областен ръководител на Хасково ще бъде заменен от Иво Димов, издигнат като кандидат за кмет на община Димитровград. По думите на Цветанов – на изборите той е постигнал висок резултат и ще допринесе с работата си в областта.
 
За област Велико Търново Христо Христов отстъпва поста на Даниел Панов – кмет на общината. "Млад, енергичен човек с мениджърски способности", каза за него Цветан Цветанов.

Според партийния устав парламентарната група на ГЕРБ освобождава и назначава областните ръководители и общинските ръководства. Очакват се предложения за промени в общинските ръководства.

Коментарите: "Андрей Иванов ще има съдбата на Мария Мургина"

Андрей Иванов ще има съдбата на бившия директор на НАП Мария Мургина, прогнозира лидерът на РЗС Яне Янев след новината за отстраняването на Андрей Иванов.

"По-добре късно, отколкото никога! Надявам се от обект на корупционни скандали Андрей Иванов да се превърне в субект на българското правосъдие Убеден съм, че той и още една дузина корумпирани висши политици и чиновници ще имат съдбата на Мургина, особено след като дойде предстоящият доклад на ЕК", заяви Янев в парламента. Той припомни, че скандалите около Андрей Иванов са започнали със серия пресконференции на РЗС в края на 2010 година, посветени на имотите на председателя на СОС.

В коментар за оставката общинският съветник от БСП Росен Малинов заяви, че премиерът "Бойко Борисов продължава да държи на къс повод Столичната община и групата на ГЕРБ".

"Според мен в основата на отстраняването на Андрей Иванов преди всичко стоят изборните резултати на ГЕРБ в столицата. Разликата между мажоритарния кандидат, което е нормално да има малко повече гласове от пропорционалната партийна листа в София, е 27 000
гласа в полза на Йорданка Фандъкова", обясни Малинов пред БНТ.

Бившият председател на СОС и сегашен общински съветник от Синята коалиция Владимир  Кисьов (СДС) изрази своето "учудване" от факта, че Иванов подава оставка само два месеца, след като е бил избран за още един мандат начело на съвета. Той допълни, че още тогава е имало слухове, че Иванов е избран само до Нова година.

"Човек, когато се хване за една работа, не трябва да се поддава... и ако е силна фигура, не трябва да се поддава на никакви атаки, а трябва да се бори срещу такива атаки", каза още Кисьов в коментар на обясненията на Иванов, че е подал оставка заради медийните атаки.


Тагове:   СОС,   председател,   оставка,   ГЕРБ,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040914
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930