Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2012 09:49 - 11от 15 митрополити агенти на ДС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2517 Коментари: 0 Гласове:
1



Комисията по досиетата обяви във вторник имената на 11 митрополити, които са работили за бившата Държавна сигурност.

Сред обявените не присъства патриарх Максим, който както е известно е избран начело на Българската православна църква след решение на Политбюро на ЦК на БКП.

От членовете на Светия Синод не са обявени само имената на Ловчанския митрополит Гавриил, Доростолския митрополит Амвросий и Пловдивския митрополит Николай. 

Проверката на ръководителите и членовете на управителните органи  на Българската православна църква продължава.

Комисията по досиетата установи принадлежност към бившите служби и на двамата ръководители на мюсюлманското вероизповедание у нас, които в продължение на години водиха съдебни битки един срещу и си разменяха обвинения – Мустафа Алиш Хаджи и Недим Генджев.

Старозагорският митрополит Галактион - Галактион Табаков е бил агент на МВР – Враца – ДС и Шесто управление на ДС с псевдоним Мишо. Неговото име вече е излизало при проверката на народните представители.

Видинският митрополит Дометиан - Димитър Топузлиев е бил агент на Шесто управление на ДС с псевдоним Добрев. Вербуван е през 1972 година и няма данни кога е снет от действащ оперативен отчет.

Плевенският митрополит Игнатий - Иван Димов e бил агент и секретен сътрудник към  на МВР-Стара Загора-ДС; Първо главно управление и Шесто управление на Държавна сигурност с псевдоними Пенев и Германски.

Сливенският митрополит Йоаникий - Йоаникий Георгиев Неделчев  е бил агент с псевдоним Кирилиевич към МВР Сливен – ДС и Шесто управление на ДС.

Великотърновският митрополит Григорий - Йорго Иванов Стефанов е бил агент Ваньо към МВР-В. Търново-ДС,  МВР-Ст. Загора-ДС и Шесто управление на ДС.

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф - Йосиф Благоев Босаков е бил агент и секретен сътрудник към Първо главно управление и Шесто управление на ДС. Той е работил за ДС под псевдонимите Николов и Зографов.

Врачанският митрополит Калиник - Калиник Райчев Александров е бил агент към МВР-Русе-ДС, МВР-Сливен-ДС и Шесто управление на ДС с псевдоними Рилски и Велко.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил - Кирил Петров Ковачев е бил секретен сътрудник и агент към Първо главно управление и Шесто главно управление на ДС  с псевдоними Ковачев и Владислав.

Неврокопският митрополит Натанаил - Натанаил Иванов Калайджиев е бил секретен сътрудник на Първо Главно управление на ДС с псевдоним Благоев.

Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон - Симеон Димитров Костадинов е бил агент и секретен сътрудник към Първо главно управление и Второ управление на ДС с псевдоними Христов и Торис, както и щатен служител на Държавна сигурност.

Русенският митрополит Неофит - Симеон Николов Димитров е бил агент на Шесто управление на ДС с псевдоним Неофит.

Само един агент в Католическата църква

Проверката на комисията установи принадлежност към бившите служби и на Мустафа Алиш Хаджи и Недим Генджев.

Недим Генджев е бил щатен и нещатен служител на Държавна сигурност. Мустафа Алиш Хаджи е бил агент с псевдоним Андрей, вербуван през ноември 1989 година.

Комисията установи принадлежност към службите на още петима души от Висшия мюсюлмански съвет – Искрен Добруджалиев, Насуф Насуф, Осман Исмаилов, Ридван Кадьов, Шефкет Хаджи.

При проверката в католическата църква у нас е установена принадлежност само на един човек – Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивска епархия от 31 юли 1988 година. Той е бил агент с псевдонима Петър, вербуван през 1987 година.



Тагове:   църква,   митрополит,   Агенти,   БПЦ,   ДС,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046088
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930