Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2012 11:41 - Росен Плевнелиев и Маргарита Попова положиха клетва
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 910 Коментари: 0 Гласове:
2



Новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова положиха в четвъртък клетва пред Народното събрание.

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", гласи клетвата, положена от президентската двойка.

След подписите си под клетвения лист Росен Плевнелиев и Маргарита Попова целунаха кръста поставен върху Евангелието и взеха благословение от Негово светейшество патриарх Максим.

Още в началото на церемонията депутати от  "Атака" издигнаха плакати с надпис "Плевнелиев - "избран" с измама” .

"Няма да участвам в политически интриги, няма да разделям" 

"От мое име и от името на вицепрезидента Маргарита Попова благодаря за доверието. Ще бъда президент на всички български граждани, независимо от религия, етнос и политическа принадлежност. Ще отстоявам надпартийността на институцията. Няма да забравя поетите ангажименти и не се страхувам да поемам нови. Ще осигурявам постоянна прозрачност и отчетност на свършеното", заяви президентът Росен Плевнелиев в първото си слово пред Народното събрание.

"Няма да участвам в политически интриги, няма да разделям и няма да преча. Знам, че за мен ще съдят не по думите, а по делата. Не очаквам всички да ме обичат и да ме харесват, но държа да бъда компетентен и да си свърша добре работата", заяви още Плевнелиев.

"Съзнавам, че поемам президентството в трудни времена. Най-тежката криза от Втората световна война насам. На изпитание са подложени не само националните икономики, но и обединена Европа. Динамично се променя начинът, по който живеем. Трябва да вземем трудни и отговорни решения. Бъдещето на българския народ зависи от способността на всички. Въпреки макроикономическите успехи България остава най-бедна страна в Европа. България не е в средата, а в дъното на много европейски класации. Това трябва да се промени. Нужна ни е енергията на всички", каза Плевнелиев.

"Аз имам кауза – България да се превърне в средно богата европейска държава"

"Просперираща България е не просто цел, а кауза. Силни сме, само когато сме обединени. Досега предимно кризите са ни обединявали. Време е да се обединим около национална кауза. Правителствата се сменят, но България не може да започва всеки път отначало. Аз имам кауза – България да се превърне в средно богата европейска държава, с развити региони, с конкурентноспособна икономика, в която младите хора остават и виждат перспектива за развитие. Това трябва да бъде стратегическа цел до 2020 година. Затова въпреки трудностите трябва да работим не за оцеляване, а за растеж", посочи още Плевнелиев.

"Имаме стабилност. Сега трябва да работим за растеж и заетост. Трябва да се борим за всеки лев инвестиции. Трябва да осигурим достъп до финансиране на малките и средни предприятия. Иновациите и образованието са движеща сила. Време е да се научим да печелим от науката и иновацията. Трябва да продължим реформите в българското образование", каза Плевнелиев.

"Репутацията на България е много важна"

"Репутацията на България е много важна. Репутацията на икономиката не може да бъде купена. Тя се изгражда с последователни усилия. България трябва да надгражда своето можене. Гордея, че се България е единствената държава в ЕС, която успя да намали външния дълг".

"Моята цел е енергийно ефективна зелена България. Водата е петролът на бъдещето".

"Няма богата държава и просперираща икономика, ако няма работещи институции. Електронното правителство не означава да вържем държавата в мрежата, а означава да предоставяме качествена услуга".

"Просперитетът и благодентствието са в нашите ръце, те са наша отговорност. Няма външен фактор, който да ни освободи от това бреме. Сами ще изковем бъдещето ни. Развити са тези общества, в които гражданите имат доверието един на друг. Успешни са тези нации, които имат кауза и дългосрочна визия. Липсата на стратегическо виждане води до работа на парче, слаби резултати, затъваме в празни приказки, политическо брокерство, оставаме неефективни, следователно бедни. Нека се обединим около националната програма за развитие България 2020”, заяви още Плевнелиев.

"Ще изковем новите устройствени закони на службите за сигурност"

"Българските граждани трябва да знаят какво получават за всеки лев, похарчен за сигурност, и трябва да знаят от какво се лишават с всеки лев, спестен от сектор сигурност. Провеждането на реформи в системата за сигурност е необходимост, но не е самоцел. Всяка промяна трябва да е свързана с нарастване на способностите. Проблемите в сигурността няма да се решават конюнктурно и на парче. През 2012 г. ще изковем новите устройствени закони на службите за сигурност. Трябва институционален баланс, на основата на споделената отговорност. Президентът трябва да има водеща роля при поддържането на такъв баланс. КСНС трябва да стане реален форум по намиране на важни решения по проблеми за националната сигурност. България трябва да изгражда въоръжените си сили в съответствие с концепцията за интелигентна отбрана", каза Плевнелиев.

Цецка Цачева: Президентът да посочва пътища за развитие

 Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви от своя страна, че парламентът има волята да поддържа активен диалог с президентството.

"България е парламентарна република, г-н Плевнелиев, но президентският пост е ключов. Това е въпрос и на кауза. Президентът може и се очаква от него да посочва пътища за развитие. Българският парламент е готов да бъде активен ваш партньор в добруването на гражданите.", каза Цачева.

Цачева изрази надежда президента да е над политическите сблъсъци.

"Пожелавам ви да работите така, че всички българи да бъдем по-единни и по-щастливи", посочи Цачева.

Плевнелиев и Попова ще встъпят в длъжност на 22 януари. Двамата бяха издигнати от ГЕРБ и спечелиха на балотаж срещу кандидатите на левицата Ивайло Калфин и Стефан Данаилов с 1 698 136 гласа (52.58%). 

На церемонията присъстваха президентите Георги Първанов, Петър Стоянов и Жельо Желев, премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Борис Велчев и др.

Вицепрезидентът Ангел Марин обяви по-рано, че няма да присъства на церемонията в парламентa. След изявления на Борисов миналата седмица, Марин върна на премиера орден "Стара планина" и указа за награждаването и обяви, че няма да участва в церемонията.

image

image

image

image

image

СНИМКИ: БГНЕС




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996063
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031