Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2012 16:42 - Правителството в Атина се е споразумяло с частните кредитори
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 553 Коментари: 0 Гласове:
1



Открит е пътят за "подстригване" на гръцкия дълг със 100 милиарда евро, окончателните условия са договорени, те се финализират, така че в понеделник финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос да се яви в Еврогрупата със споразумението, твърдят гръцки медии в петък.

Новината за споразумението дошла след срещата на премиера Лукас Пападимос с политическите лидери и е била съобщена от шефа на Института за международни финанси Чарлз Далара.

Правителствен говорител казал, че гръцката страна и кредиторите са намерили "златното сечение" и са се договорили за лихвите по новите заеми, които ще бъдат предоставени след отписването на дълга. Става дума за плаващи лихви от 3 до 5 процента в зависимост от падежа на облигациите, което според печата означавало, че средно лихвата ще е близо 4 на сто. Твърде вероятно било обаче в окончателното споразумение да падне малко под 4 на сто, за което настоявали МВФ и Германия.

Окончателното споразумение открива пътя за намаляване на гръцкия дълг с около 100 милиарда евро.

Коалиционното правителство на премиера Лукас Пападимос говори за решение от "жизнено значение" за Гърция, което открива пътя, за да започнат още днес и преговорите с тройката по втория спасителен пакет за страната на стойност 130 млрд. евро. Суаповата сделка по гръцкия дълг е условие Гърция да получи тази помощ.

В четвъртък политическите лидери, чиито три партии участват в управляващата коалиция в Гърция, потвърдиха пълната си подкрепа за правителството на премиера Лукас Пападимос, съобщава радио Атина. Гръцкият министър-председател изрази задоволство от подкрепата, като каза, че лидерите на трите партии - ПАСОК, Нова демокрация и ЛАОС, са потвърдили ангажиментите си към правителството то да изпълни до край поставените задачи.

Подкрепата на трите политически сили бе нужна на коалиционното правителство, тъй като преговорите, които то води с кредиторите по суаповата сделка за отписване на дълга, както и разговорите с тройката по сключването на договора за втория заем се намират в решителна фаза.

Заплати, приватизации и суаповата сделка по дълга ще обсъжда от петък в Атина техническият екип на тройката инспектори от ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), които от средата на тази седмица са в гръцката столица, за да проверяват финансовото състояние на Гърция. От заключенията им ще зависи отпускането на втория спасителен пакет за страната.

Експертите на трите институции прогнозират, че рецесията в Гърция тази година ще надхвърли 3,5 на сто от БВП. Първоначалната оценка бе за рецесия от 2,9 на сто. По-рано тази седмица инспекторите са осбъждали в Атина три теми - за намаляване на заплатите в частния сектор, за ускоряване на приватизациите, които според тях значително изостават в сравнение с целите, договорени с кредиторите, и финализиране на схемата за отписване на част от дълга.

Наблюдатели в Атина смятат, че констатациите на инспекторите за висок ръст на рецесията и за регистрираното отклонение в бюджета предвещават нови сурови рестрикции, които вероятно ще поискат кредиторите от Гърция. Очаква се размерът на новите мерки за икономии да бъдат уточнени на преговорите с гръцката страна.

Рестрикциите са за следващите три години - 2012-2014 г. Финансовото министерство на Гърция твърди, че дупката в бюджета за миналата година ще бъде около 3 млрд. евро, което означава, че вероятно ще трябват нови ограничителни мерки.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034468
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930