Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2012 09:16 - Давос обсъжда бъдещето на капитализма
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 730 Коментари: 0 Гласове:
1



Политици, икономисти, бизнес лидери се събират от днес до неделя в швейцарския курорт Давос за поредното издание на Световния икономически форум(СИФ), за да обсъдят бъдещата посока на капитализма, съобщава Ройтерс.

Икономическият растеж, работните места и протекционизмът са основните теми, за които се очаква близо двете хиляди участници в тазгодишното издание на форума да разговарят.

Целта на обсъжданията е да се очертае глобалният дневен ред за следващата година.

Най-важният въпрос за мнозина правителствени ръководители ще бъде как да се възстанови растежът въпреки нарастващата задлъжнялост и намаляващото доверие на пазарите. Бизнес лидерите ще водят и частни разговори за това как да се наемат повече млади хора, да се възстанови доверието в ръководителите, да се направи екологично чистата енергия по-привлекателна и да се печели от новите технологии.

В понеделник от СИФ разпространиха традиционното си тримесечно проучване сред своите членове. Според него опасността от големи геополотически сътресения нараства, а сътрудничеството при решаване на глобалните проблеми намалява. 

Официалното откриване, насрочено за късния следобед, е поверено на канцлера на Германия Ангела Меркел. Наблюдатели очакват със словото си тук тя да очертае посоката на политиката й за европейската дългова криза през идните месеци.

Заради огромния брой проблеми, които трябва да решават тази година, мнозина от участниците в Давос може и да предпочетат да се отдадат на по-лека и по-доходоносна дейност - сключване на тайни корпоративни сделки, запазената марка на икономическия форум, написа в свой анализ Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Според агенцията политиците от САЩ и други страни ще търсят инвестиции за районите си, инвеститорите ще издирват обещаващи млади предприемачи, а всички заедно - поредното гениално изобретение.

"На срещите на форума в Давос 1% от хората, които държат властта, ще обсъждат и решават съдбата на останалите 99 процента от света", коментира пред "Ройтерс" Дейвид Рот, участник в "паралелния" форум на протестиращите - "Окупирай Световния икономически форум". Движението вече изгради лагера си от иглута.

Списъкът с участниците в Давос е по-дълъг от когато и да било в четирийсеттгодишната му история - включително близо 40 държавни глави и 18 управители на централни банки.

Сред публичните личности, които се очакват тук, са британският премиер Дейвид Камерън, израелският премиер Шимон Перес, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, директорът на МВФ Кристин Лагард, финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър, генералният секретар на Арабската лига Набил Ал Араби.

Организаторите на форума предупредиха този месец, че финансовите проблеми през последните две години подклаждат негодувание, което може да стане причина за протекционизъм, национализъм и обществено недоволство. Това е особено силно послание за трите световни сили, за които тази година е изборна - САЩ, Русия и Франция, както и към арабския свят, преживял серия от въстания, припомня АП.


Два дни преди началото на форума бе оповестено проучване на глобалното доверие, изготвено от Световния икономически форум в Давос. Заключението е, че опасността от големи геополотически сътресения нараства, а сътрудничеството при решаване на глобалните проблеми намалява.

Проучването е сред 345 бизнес лидери, правителствени експерти, икономисти, които по традиция участват във форума.

Близо 54 на сто от участвалите в анкетата прогнозират големи геополитически сътресения през следващите 12 месеца. При предишното проучване, проведено преди 3 месеца, 36 на сто от участниците са заемали тази позиция. Проучването показва и значителен спад в увереността, че сътрудничеството в глобален мащаб ще помогне за решаването на проблемите.

"Големите геополитически сътресения в началото на тази година са отражение на влошените икономически условия в глобален мащаб. За това свидетелстват и текущите нива на доверие", коментира Лий Хауел, директор на Световния икономически форум. Той допълва, че възможността за държавен фалит вече е калкулирана от пазарите.

"Доверието в управляващите е на изключително ниско ниво, а решенията се взимат твърде бавно. В допълнение трудните се отлагат за бъдещето", казва Майкъл Усем, преподавател в университета Wharton School в Пенсилвания.

Според него тази ситуация ще насочи дискусиите по време на форума в швейцарския курорт към възможностите за създаване на работни места и стимулиране на икономическия растеж.
Според проучването на форума за трето поредно тримесечие се отчита спад в доверието към политическите лидери. Точно 60 на сто от анкетираните са заявили, че нямат доверие в управляващите и не вярват те да успеят да се справят с глобалните рискове.

Допитването показва още, че представителите на частния сектор са по-големи песимисти за перспективите пред икономиката през тази година в сравнение с експертите от международните организации и неправителствения сектор.

Във форума, който ще продължи до неделя, ще участват 2600 експерти, политици и бизнес лидери. Основните дискусии ще бъдат върху ситуацията в глобалната икономика и нуждата от политическа и икономическа реформа. Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще открие тазгодишното издание на форума.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052645
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930