Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2012 12:47 - Първа среща между президента Плевнелиев и премиера Борисов
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1121 Коментари: 1 Гласове:
1



Въпреки няколкоседмичните консултации сред управляващите кои да бъдат изпратени за посланици все, още няма съгласие около всички кандидатури. Това стана ясно след първата официална среща между президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов в сряда, съобщи електронното издание Медиапул.

"Има номинации, чухме аргументи. Там, където аргументите са достатъчно убедителни, че номинацията ще работи за българския национален интерес, ще отваря врати, ще бъде полезен кандидат за икономиката, за приоритетите, се обединихме и чакаме решение на Министерския съвет. Ще работим поетапно за назначаването на посланиците. Ще има първи, втори, трети етап. Там, където все още има нужда от допълнителна обосновка, аргументи, евентуално алтернативни номинации, ще има етапност", заяви президентът Росен Плевнелиев след 40-минутната среща. 

Правителството трябва да назначи повече от 60 посланици на мястото на дипломатите, чиито имена бяха обявени от Комисията по досиетата и тези с изтичащи мандати. Според източници на Mediapool към момента имало три списъка – един на външния министър Николай Младенов, втори – на ГЕРБ и трети – на президента Росен Плевнелиев. По неофициална информация има съгласие за част от имената, сред които са зам.-външните министри Константин Димитров и Димитър Цанчев.

Сред срещата премиерът Бойко Борисов обяви, че шефът на разузнаването Кирчо Киров няма да бъде изпращан за посланик, въпреки че по-рано точно той анонсира новото развитие в кариерата на Кирчо Киров, който е бил офицер в Първо главно управление на ДС.

"Кирчо Киров не е сред номинираните, тъй като и външният министър, и президентът държат хора, работили за ДС, да не бъдат номинирани", обясни Борисов.

Борисов и Плевнелиев обаче отказаха да потвърдят или да отрекат неофициалната информация, че шефът на кабинета на досегашния президент Георги Първанов и бивш началник на Генералния щаб на армията Никола Колев вероятно ще получи посланическо назначение в Холандия.

Вече обаче е постигнато съгласие Киров да бъде сменен начело на службата. Вероятно той ще бъде сменен от полк. Звездомир Пенков, който в момента зам.-директор на цивилното разузнаване. Името му бе споменато по-рано през годината от премиера Бойко Борисов.

Плевнелиев заяви готовността си най-накрая да бъдат приети закони за Националната разузнавателна служба и Национална служба "Охрана", чиято дейност в момента се регламентира едва в няколко члена на Закона за отбраната,

"Съветът на сигурност към МС ще работи ускорено през следващия месец, за да бъдат изготвени основите на планираната реформа. До края на 2012 България трябва да има ясни и категорични устройствени закони, които дефинират правила и приоритети за службите", каза Плевнелиев.  

Двете служби ще преминат към изпълнителната власт, но няма да се сливат. Дейността им обаче ще бъде координирана от общ център.


Борисов прави поздрави на госпожата

Премиерът Бойко Борисов използва първата си официална среща с президента Росен Плевнелиев, за да изпрати публично поздрави до съпругата му Юлияна.

"Поздрави на г-жа Плевнелиева", заяви Борисов пред журналисти ден, след като медиите публикуваха коментари на първата дама в социалните мрежи, които критикуват Борисов и управляващите. Сред тях е и коментарът й от 18 октомври 2010 година: "Не ни трябва бойкометър, трябва ни бойкомет. Да го прати през девет планини в десета и там да се оправят, завалиите...“.

Плевнелиев и Борисов не коментираха изразените в интернет позиции на Юлияна Плевнелиева, но в отговор на въпрос президентът за пореден път обясни отсъствието й от публични събития.

"Нека да сме наясно. Ще го кажа за пореден път. Аз имам до себе си една истинска модерна жена, тя е посветена майка на три деца, професионалист в работата си, който сам е изградил своята кариера и тя ме подкрепя в нейното и моето разбиране, че за българите е много по-добре както и за българските медии да следят какво правят президентите и политиците, отколкото какви са тоалетите на първите дами", заяви държавният глава.

Той уточни и още, че в Закона за протокола не фигурира понятието "първа дама".

"Аз като президент смятам да спазвам законите и Конституцията", посочи Плевнелиев.




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - Май е крайно време
25.01.2012 14:44
вестникарите и журналистите бързо и окончателно да "изтрият" от паметта си "неопределеното" за България понятие "Първа дама". Нека не се правят по-американци от самите американци !
Президента /без пълен член/ има съпруга, която е САМО СЪПРУГА на Президента и има правото на избор къде да ходи, или не, с него. Освен в случаите, когато е лично поканена, или Протокола категорично го изисква.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031683
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930