Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2012 17:55 - Главният секретар на МВР Калин Георгиев депозира оставката си
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1097 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 26.01.2012 17:55


image

Цветанов, Борисов и Георгиев в един по-радостен и за тримата момент. Снимка: БГНЕС

Няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов открито нападна главния секретар на МВР Калин Георгиев заради непрофесионалните действия на полицията по случая със семейство Начкови и убийството на Мирослава Николова, той е депозирал оставката си пред вътрешния министър Цветан Цветанов, потвърдиха пред Mediapool депутати от вътрешната комисия.

Самият Георгиев коментира в сряда, че ще се съобрази с мнението на Борисов, че и той трябва да понесе отговорността си, без да уточнява конкретно дали възнамерява да се оттегли от най-висшия оперативен пост в силовото ведомство.

 

"Мисля, че съм човек, който носи отговорност. Естествено, аз съм длъжен да се съобразя с критиките на премиера. Аз съм взел своето решение и съм го докладвал на министър Цветан Цветанов. Очаквам връщането му от чужбина и ще видим какво ще бъде неговото решение", заяви главният секретар.

Запознати със ситуацията в МВР през последните седмици обаче коментираха пред Mediapool, че най-вероятно министърът ще отхвърли молбата на Георгиев и така поемането на отговорност от негова страна ще бъде изразено единствено с подаването на оставка.

Борисов вече веднъж "клекна" пред волята на Цветанов, който въпреки призивите на премиера за "няколко оставки в МВР" заради скандално грубия и безсмислен арест на семейство Начкови от Мировяне, в началото на седмицата наложи формални наказания на шефа на СДВР Валери Йорданов, на вече бившия началник на Второ РПУ Красимир Кръстев и на негов подчинен.

Въпреки уверенията на Цветанов, че мъмрене, понижение и порицание са достатъчно тежки санкции, семейство Начкови свика пресконференция, за да изрази възмущението си от действията на министъра и поиска оставката му. Последва и коментар на Борисов, който в сряда обяви, че МВР шефът изцяло се бил съобразил с волята му. В четвъртък обаче, типично за премиера, той вече бе на противоположно мнение и директно поиска махането на Калин Георгиев.

"Действително Цветанов трябваше да вземе и главата, в кавички казвам, на някои от големите началници, защото грешките, които допуснаха в тези две операции, показват слаба професионална квалификация", заяви Борисов Нова телевизия в коментар на ескалиралото недоволство срещу работата на МВР.

"Министърът не е човекът, който трябва да обучи криминалните работници как се прави оглед и как се държи заподозрян за убийство, за да не се самоубие в случая...", добави той.

Борисов заяви още, че Цветанов не е длъжен да се съобрази с препоръката му за искане на оставки. Каза обаче, че ако той беше министър на вътрешните работи, щял да извика Калин Георгиев и да го попита: "Вие първо как обучавате, как подготвяте, как контролирате изпълнението на полицейските операции? Ако вие сте в строителството, щях да му кажа, това означава, че вашите кофражисти са направили така кофража, че ви е изтекъл бетонът, и сега трябва всичко наново да разрушите, да дадете много пари и да изпуснете сроковете."

Според Борисов семейство Начкови е трябвало предварително да бъде проучено в интернет. "Аз когато ги попитах: "А бе, господа, вие защо не проверихте, след като казвате, че тези хора се занимават с контрабанда, интернет сайтовете им?. Ами те могат да продават цигарите по интернет. И тогава щяхте да стигнете до това, че това момиче има такъв сайт. Щяхте да докладвате на министъра и щяхте да бъдете сто пъти по-внимателни, защото знаете, че това ще доведе веднага до политически отзвук, ако са такива хората", каза премиерът.

 

По повод критиките на опозицията за работата на МВР Борисов заяви: "По време на управлението на господин Костов, ако се върне малко и не му е толкова къса паметта, ще види, че ще си помни операциите "Комар", които правеше, когато влизаха при възрастни хора и им почупваха къщите. Има много случаи, които можем да им напомним и ние."

Медиапул





Гласувай:
1


Вълнообразно


1. reporter - Що ли не съм изненадана, че този к...
26.01.2012 17:56
Що ли не съм изненадана, че този кадърен кадър ще си го отнесе заради политическата безскруполност на деполитизираните политици? ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997516
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031