Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2012 11:53 - Бизнес климатът се е влошил с 0.7% за 1 месец
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 753 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.01.2012 12:01


 
  През януари 2012 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0.7 пункта спрямо нивото си от предходния месец, което изцяло се дължи на спада на показателя в търговията на дребно, показват данните на Националния статистически институт.

Промишленост. Стопанската конюнктура в промишлеността остава без промяна. През януари съставният показател „бизнес климат в промишлеността” се задържа на нивото си от предходния месец. Мениджърите запазват мненията си по отношение както на настоящото и очакваното бизнес състояние на промишлените предприятия, така и по отношение на настоящата и очакваната производствена активност. Общата осигуреност на производството с поръчки не се променя въпреки известното намаление на поръчките от чужбина, като и очакванията за износ са по-резервирани в сравнение с изразените мнения преди три месеца.

Средното натоварване на мощностите през януари се е повишило с 2.5 пункта в сравнение с октомври 2011 г. и достига 71.9%. Същевременно предприятията очакват излишък от мощности през следващите месеци.

Основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната (посочени съответно от 61.7 и 40.7% от мениджърите), които остават над обичайната си средна стойност за последните десет години.

Относно продажните цени очакванията на промишлените предприемачи са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Строителство. През януари съставният показател „бизнес климат в строителството” се покачва с 3.7 пункта в сравнение с декември 2011 г. главно поради повишаване на оптимистичните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. В следващата половин година стопанските ръководители очакват и увеличение на новите поръчки в строителството, което според тях ще доведе и до известно активизиране на дейността в краткосрочен план, но без очаквания за допълнително наемане на работна сила. По отношение на настоящата строителна активност и осигуреността й с поръчки обаче анкетата отчита спад през януари. Същевременно и задлъжнялостта на клиентите към строителните предприятия нараства.

Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава повишаване на негативното му въздействие. Засилва се и неблагоприятното влияние на факторите „финансови проблеми” и „недостатъчно търсене”.

Очакванията на мениджърите относно продажните цени в строителството са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно. През януари съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се понижава с 15.2 пункта спрямо предходния месец. Този спад се дължи на рязкото влошаване на оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията, което е съпроводено и със силно изразен песимизъм в прогнозите за следващите три месеца както за продажбите, така и за поръчките към доставчиците. През следващите месеци предприемачите имат неблагоприятни очаквания и по отношение на персонала, като предвиждат съкращения.

Бизнес анкетата в търговията на дребно през януари регистрира известно преоценяване на факторите, затрудняващи развитието на бизнеса. Несигурната икономическа среда продължава да е основна пречка пред търговците на дребно, въпреки че е регистрирано намаление на влиянието й от 22.3 пункта, докато „търсенето” и „конкуренцията в бранша” засилват негативното си въздействие съответно с 21.0 и 14.3 пункта.

По отношение на продажните цени мениджърите не предвиждат увеличение през следващите три месеца.

Услуги. Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” през януари се покачва със 7.3 пункта в сравнение с предходния месец главно поради по-оптимистичните прогнози на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Подобряват се и мненията за настоящото и очакваното търсене на услуги. Това обаче не е съпроводено с очаквания за увеличение на заетите в сектора, напротив, намеренията са за освобождаване на персонал през следващите три месеца.

Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, продължава да е несигурната икономическа среда, следван от конкуренцията в бранша, като въздействието на първия фактор се засилва. Същевременно нараства негативното влияние на фактора „слабости в икономическото законодателство”. През януари предприятията изпитват и повече финансови проблеми.
По отношение на продажните цени в сектора на услугите за първи път от половин година насам анкетата отчита известни очаквания за увеличение през следващите три месеца.

Общият показател на бизнес климата е претеглена средна аритметична на четири отраслови показателя на бизнес климата - в промишлеността, строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, като последният показател е включен в общия динамичен ред от май 2002 година.
Без търговия.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029575
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930