Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2012 17:27 - Европарите скараха Дянков и Дончев
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1341 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.01.2012 17:27



image

Снимка: БГНЕС






















Кой да води преговорите по кохезионната политика и финансовия инженеринг за периода 2014 – 2020 г. с Европейската комисия скара министрите на финансите Симеон Дянков и по еврофондовете Томислав Дончев.

До спора се стига въпреки “брилятната координация между двамата”, по думите на Дончев. Това става ясно от стенограмата на заседанието на правителството провело се в сряда. Тези средства са най-много и представляват над две трети от планирания бюджет за България в рамките на 16.5 млрд. лева.

Към момента преговорите се водят от министъра по еврофондовете Томислав Дончев. Финансовият министър Дянков обаче иска той да бъде водещият в преговорния процес заедно с Дончев. Министърът по еврофондовете отбелязва, че към момента няма оплакване от работата му нито от страна на България, нито от старана на Европейската комисия.

“Колегите от Министерството на финансите никога не са държани встрани, напротив, виждам възможност те да бъдат подпомагащо ведомство, но разделянето на отговорността между двамата с колегата Дянков е неприемливо и би предположило разнобой в един момент”, казва министър Дончев.

Финансовият министър обаче обяснява, че преговорите по кохезионната политика и по финансовия инженеринг са част от общите преговори за бюджета на Европейския съюз и се водят в Съвета по икономически и финансови въпроси ЕКОФИН. “Така че в крайна сметка финансовият министър – този, следващият, по-следващият – са тези, които водят преговорите в ЕКОФИН”, казва Дянков. В своя подкрепа той твърди, че “експертите в Брюксел смятат, че е редно двамата министри да имат тези отговорности”.

Понеже Дончев е категорично против, премиерът го пита какво го притеснява. Министърът по еврофондовете отговаря, че може да се предизвика разнобой в българската позиция. “Има два източника, примерно, на координация, които дават становища, и в един момент тук, в България, още по-лошо е в Брюксел да се стигне до извода, че идват разнопосочни сигнали от България”, казва Дончев.

Според премиера обаче “това просто не може да се случи поради простата причина, че в този кабинет има министър по еврофондовете, който се казва Томислав Дончев”. “С тези две решения ние казваме така: В ЕКОФИН министърът на финансите има право и може да защитава тази наша позиция”, допълва премиерът.

Министър Дончев обаче възразява, че и в двете постановления на правителството се “овластяват експерти тук, в Брюксел, които, за разлика от брилянтната координация между мен и колегата Дянков, не мога да гарантирам, че ще има такава на всички нива”.

 

“Като няма, ще ги сменя”, отсича премиерът. “В момента, в който забележиш подобно нещо, идваш при мен. Ние централизираме и искаме да създадем максимално по-добра координация. Въобще няма спор по твоята дейност, че си я вършиш много добре. Много съм доволен. Оценките са прекрасни. Не знам кое те притеснява. Ако нас ще ни притеснява някой служител, че саботира дейността, виждаш колко бързо става”, успокоява го Борисов и точката за финансовия инженериг се приема. Тази за кохезионната политика обаче е одобрена на вносител, като до следващото заседание двамата министри трябва да се разберат.
МЕДИАПУЛ





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000984
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031