Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2012 18:14 - Николай Младенов и Хилъри Клинтън обсъждат отпадане на визите за САЩ и добива на шистов газ у нас
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1360 Коментари: 1 Гласове:
0



Американските визи на български граждани и признаването на трудовия стаж на работили в САЩ българи ще са сред въпросите, които българският външен министър Николай Младенов смята да обсъди с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Това обясни министърът пред БНР в неделя по повод на еднодневното официално посещение на г-жа Клинтън в България на 5 февруари.

Посещението на държавния секретар на САЩ у нас е отдавна подготвено, каза още министър Младенов.

"Посещението има няколко цели. Първо да поговорим сериозно за стратегическото партньорство, което има между България и САЩ в областта на сигурността, в НАТО и във всички системи, в които заедно участваме и в които имаме съществени ангажименти един към друг", каза той.

"Ще говорим и за операциите на НАТО в Афганистан. Това е неизбежно. Това продължава да бъде много важна мисия, имайки предвид, че през май в Чикаго ще бъде срещата на Североатлантическия алианс. Ще говорим и за сътрудничеството ни на Балканите, където имаме все още доста несвършена работа по отношение на съседите ни в Западните Балкани и на второ място да обсъдим обстановката в Близкия Изток", продължи Младенов.

"Аз се надявам да поговорим сериозно и по въпросите за перспективата за американската визова политика по отношение на България и за определени договорености, които искаме да постигнем по отношение на признаването на трудовия стаж на българите, които са работили в САЩ", обясни министърът.

По повод предстоящия доклад за напредъка на България и Румъния по мониторинговия механизъм, за който се очаква да е отново критичен, Младенов коментира:

"Очаквам докладът да бъде обективен. Всички данни и информации се предоставят от наша страна и не мога да коментирам публикации на Франс прес или на някой друг, които са спекулативни и преди докладът да е излязъл. Бих предпочел всички да изчакаме да излезе докладът и да го коментираме".

Младенов заяви още, че не е привърженик на съревнованието между България и Румъния: "Неизбежно е когато двете страни биват разглеждани заедно по определени казуси, това, което се случва с едната, да има ефекти и върху другата. Затова кризата в Румъния в момента не се отразява добре на региона", смята министър.



Гласувай:
0


Вълнообразно


1. reporter - Хубаво би било външният ни министър ...
29.01.2012 18:18
Хубаво би било външният ни министър да направи сделка: даване на право на американската компания Шеврон за проучване за добив на шистов газ срещу отпадане или най-малкото драстично облекчаване на режима за получаване на визи на българи за САЩ. В края на краищата да правиш политика - местна, национална, международна, световна и т.н., си е чиста проба сделка и начин да наложиш своите интереси :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045037
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930