Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2012 19:59 - Депутати разпитват Трайков и Рашидов за спорното споразумение АСТА
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 611 Коментари: 0 Гласове:
0



От ГЕРБ предложиха в сряда министрите Трайчо Трайков и Вежди Рашидов да бъдат изслушани в парламентарните комисии по транспорт, култура и по икономика заради подписаното споразумение АКТА за борба с фалшифицирането в интернет. Предложението дойде като отговор на настоявания от "Атака".

Съобщенията за подписването на споразумението миналата седмица предизвика силно негативна реакция в социалните мрежи и сред представителите на интернет-бранша, защото на практика АСТА отваря вратата за широка цензура и контрол на обмена на информация в глобалната мрежа.

От партията на Волен Сидеров поискаха изслушване в пленарната зала на премиера Бойко Борисов и на министър Трайчо Трайков, което обаче не беше прието от депутатите.

Парламентът не прие и внесеното от хората на Сидеров предложение да има дебат за подписаното преди дни споразумение АКТА. Депутатите отхвърлиха и искането в дневния ред на заседанието да влезе точка, с която парламентът да задължи правителството да оттегли България от споразумението.

Павел Шопов обясни: Явно на вас не ви се иска да се отваря тази тема. Ако днес смачкате проблема и неглижирате въпроса, ще видите, че реакцията на гражданското общество ще бъде изключително гневна.

ГЕРБ не бяга от дебат по темата, каза Валентин Николов от управляващата партия и успокои опозицията, че именно с искането за изслушване на министрите Рашидов и Трайков се поставя началото на дебата по темата.

България се е включила по философия в това споразумение. При всички случаи, ако въобще последва такъв проект за ратификация, то Народното събрание има възможността да изрази своите резерви по конкретни текстове.

От БСП пък заявиха, че дебатите трябва да са преди поставянето на подписа под споразумението АКТА. Петър Курумбашев коментира: Това обсъждане в парламента трябваше да се състои преди полагането на подписа.

По-рано през деня министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обясни пред бТВ, че "подписът на България под споразумението срещу фалшифицирането АСТА е под условие". По думите му Министерският съвет дава мандат на посланика в Япония да подпише под условие за последваща ратификация от българския парламент.

"Така че реално, ако не бъде ратифицирано, все едно, че няма подпис и в този смисъл няма смисъл актът на оттегляне на подписа от страна на правителството", обясни още Трайков. По думите му, както при всички други случаи на ратификации, следва да се изготви проект на ратификация, в който да бъдат включени резерви, както от Министерския съвет, така и от парламента.

"Този нов закон не предвижда промяна в нашето законодателство, както и в общностното законодателство на Европейския съюз", опита се да успокои министърът. Той използва метафората, че подписът на страната ни под АСТА е "със симпатично мастило и ако не го повторим до март 2013 година, то той изчезва".



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032041
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930