Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2012 13:18 - Цветанов упрекна съда с примери. Не бил персонализирал съдия Тодорова при нападките си
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 573 Коментари: 0 Гласове:
1



На семинар за противодействието на  корупцията вътрешният министър Цветан Цветанов подчерта, че съществуват много честни представители на съдебната система, но даде и няколко примера, които създават усещането за несвършена работа. Увери, че не иска да влиза в пререкания със съдебната система, а проблемите трябва да се споделят.

"Аз всекидневно имам разговори с много прокурори и съдии, тук виждам много честни представители на съдебната система и ви уверявам, че във всичко, което правим заедно, се ръководим от върховенството на закона и интереса на обществото", каза вътрешният министър.

В изказването си той си послужи с поредните няколко примера, с които непряко упрекна съда за несвършена работа. Цветанов извади случай с Марин Стоянов, който бил глава на организирана престъпна група в Германия, източила 270 хил. евро. След като бил задържан, първата инстанция на съда го оставила в ареста, но втората го пуснала срещу гаранция от 500 лв. "Последва вербална нота от Германия и немският посланик в България каза, че съдебната система има двоен аршин", посочи Цветанов и добави: "Аз не казвам това, за да се противопоставям на съда, а за да споделяме всички тези проблеми."

Другият му пример беше за грабеж и изнасилване на две момичета през 1998 г. Разследването продължило 4 години, а от 2003 до 2007 г. са проведени 23 заседания на съда без да има решение. През тази година обаче изтича 15-годишният давностен срок за грабежа. "Представяте ли си какво е усещането на това семейство за съдебната система, за това, което трябва да правим заедно," запита реторично Цветанов, който вчера получил имейл от пострадалите. 

Третият пример на министъра е за източване на ДДС за 16 млн. лв. Били събрани достатъчно доказателства, внесен бил обвинителен акт, съдът признал достоверността на събраните материали, но в крайна сметка лицето получило условна присъда. "Сами разбирате, че в решението на съда винаги може да излязат съответни предположения за някакви съмнения", поясни той.

Цветанов припомни, че добра стъпка напред е създаването на специализирания съд и изрази надежда, че ще има напредък по големите знакови корупционни дела.

Това, което съм договорил и с главния прокурор, е да продължава съвместната работа на МВР, прокуратурата, ДАНС и НАП, увери министърът.



Аз никога и по никакъв повод не съм персонализирал уважаемата съдия Тодорова и че тя всъщност трябва да бъде разследвана. Това е възможна хипотеза, която всеки би могъл да си изгради, когато виждаш, че има толкова много дела, които всъщност са свързани с организираната престъпност.

Това заяви пред журналисти вътрешният министър Цветан Цветанов по повод изказването на главния прокурор Борис Велчев след заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), че няма да има проверка на съдия Мирослава Тодорова. Днес той участва на семинар срещу корупцията и организираната престъпност, където даде още три примера, с които индиректно упрекна работата на съда.

"Не знам дали някой е имал подобни очаквания за разследването на съдия Тодорова по това, което съм казал в едно-две интервюта. Това, което съм казал в тези две интервюта, е, че тя има забавени над 50 наказателни дела", добави министърът.

Миналата седмица Цветанов обяви, че председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е действала в услуга на организираната престъпност. След това трима бивши председатели на организацията поискаха от Велчев да провери твърденията на Цветанов. В писмото си тримата предишни ръководители  питат дали вътрешният министър е информирал прокуратурата, ако има данни за престъпление от страна на Мирослава Тодорова.

Вътрешният министър отново припомни едно за делата на Тодорова - случая с Васил Маникатов. "Забавянето на мотивите по делото са възпрепятствали приключването на всичко, което е свързано с този съдебен процес", обясни той. И добави: "За три години, когато е забавено, когато е внесено мотиви от определения състав и определения съдия, аз смятам, че това е възпрепятство за произнасянето на по-горната инстанция и окончателното влизане в действие на тази присъда."

По думите му действията на съдията са "или професионална небрежност, или остава усещането за нещо друго". "Няма институция, която да не допуска грешки, дори и вие като журналисти понякога, когато предавате материал, правите грешки. Не мога да кажа, че има допуснати грешки от съдия, но аз мога да кажа това, което имаме като конкретни примери", завърши той.

ДНЕВНИК



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997557
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031