Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2012 17:00 - ВСС отряза Росен Димов за върховен прокурор
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 670 Коментари: 0 Гласове:
1



Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли неочаквано в четвъртък кандидатурата на бившия апелативен обвинител на Пловдив Росен Димов за постоянно място във Върховната касационна прокуратура (ВКП). За назначаването му гласуваха 10 членове на съвета при необходими 13 гласа, трима се обявиха против, а 7 се въздържаха. Основен фактор за решението на ВСС бе миналото на Димов, който се забърка в едни от най-големите скандали в прокуратурата по времето на Филчев.

Целият дебат се проведе около писмото на Едвин Сугарев до ВСС, в което той припомни на съвета повечето от публичните съмнения около работата на Росен Димов.

Единственият член ВСС, който се осмели публично да се изкаже срещу кандидатурата на Димов бе Вельо Велев. Той говори основно за случая, в който Росен Димов бе хванат да изнася голямо количество валута към Гърция. Велев припомни, че самият прокурор признава за деянието си. Членът на ВСС каза на колегите си, че няма значение как е приключило делото в Гърция, защото случаят е добил широка публична известност.

Според Велев, ако ВСС сметне, че Росен Димов има моралните качества да отиде във върховната прокуратура, то тогава съветът трябва да отмени всички наложени дисциплинарни наказания по случая "Красьо", защото Красимир Георгиев също не е осъждано лице.

"Ако го повишим как тогава ще отговорим на обществото по какъв аршин мерим, дявол да го вземе?", каза Вельо Велев.

Поне по време на официалния дебат стана ясно, че колегите му не виждат никакъв проблем с миналото на Росен Димов. Най-разгорещена бе защитата на Радка Петрова, бивш шеф на прокуратурата в Перник. Тя първо заяви, че е била избрана за член на съвета вместо Росен Димов, който също беше кандидат. Оправда действията му за износа на валута с желанието му да запази парите си, които по онова време се стопявали заради хиперинфлацията.

"Ако Димов изпадне сега от конкурса, ще се дореди някой друг, следващ", каза Петрова, без да уточнява какво има против останалите кандидати за ВКП. Светла Данова и Пламен Стоилов също занареждаха какъв отличен професионалист е Димов.

Главният прокурор Борис Велчев изтъкна, че в началото на своя мандат е получил от Димов справка, според която няма присъда нито споразумение срещу него в Гърция. Велчев добави, че той е изключителен административен ръководител, дори сега, когато е командирован във ВКП, изпълнява административни задачи.

Росен Димов има доста спорна репутация, като неведнъж името му е било замесвано в медийни скандали. В средата на януари Едвин Сугарев разпрати писмо до ВСС, министъра на правосъдието Диана Ковачева, главния прокурор Велчев, посланиците на ЕС в София, заместник-председателя на ЕК и комисар по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг и до медиите, в което остро разкритикува кандидатурата на Димов.

В писмото си Сугарев припомняше за заведено през 2001 г. в Гърция дело за пране на пари срещу Димов, както и за дългогодишното бездействие на пловдивското обвинение по отношение на криминалната дейност на ромския бос Кирил Рашков – Цар Киро, за което открито заговори ръководството на МВР след събитията в Катуница през есента на м. г.

"В годините на неговото управление Росен Димов беше председател на Асоциацията на прокурорите – като под негово ръководство тя беше превърната в колективен рупор за волята и щенията на главния прокурор (Никола Филчев – бел. ред.) – и беше използвана като инструмент за откровен политически натиск и публично поругание", се казваше още в позицията на Сугарев.

В отговор Росен Димов коментира пред "Дневник": "Крайно време е да спретна едно дело на Едвин Сугарев. Да се видим в съда и да се разберем. Нещата, които той твърди, са откровена лъжа и са проверявани многократно."

По думите му всички обвинения срещу него в Гърция са били снети: "Бяха ми правени шест проверки - от инспектората към ВКП, от етичната комисия към Висшия съдебен съвет и други институции... просто Сугарев трябва да знае, че няма какво да изскочи от тази трънка."

По повод обвинението на Сугарев, че не е направил нищо, за да пресече престъпната дейност на Цар Киро, Димов казва: "Проверка на ВКП показа, че няма преписка срещу Кирил Рашков, която да не е решена или забавена. Имаше случай на дело за фалшив алкохол и по мое разпореждане Рашков беше задържан... защо следователят не е довършил делото, не знам."



Тагове:   прокурор,   всс,   росен димов,   ВКП,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998704
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031