Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2012 16:25 - Газовите доставки за България и съседките й намалели с една трета
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 526 Коментари: 0 Гласове:
0



Доставките на руски газ за България и съседните й държави Гърция, Турция и Македония са намалели с една трета, съобщи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков в петък. В същото време заради студа голяма част от българските потребители на синьото гориво ползват по-големи от предварително заявените количества, каза шефът на обществения газов доставчик "Булгаргаз" Димитър Гогов. Общо вътрешното потребление е нараснало с около 20 процента. То също се компенсира от газовите запаси

"В момента количествата за страната, както и обемите, които пренасяме за Гърция, Турция и Македония, са намалели с повече от 30%", каза Темелков, цитиран от Ройтерс. По думите му намалелите обеми се компенсират в добив от хранилището в Чирен.

В същото време от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма съобщиха, "до момента не е ограничено подаването на природен газ и не е прекъсван газовият транзит към съседните държави".

За намалени доставки на руски природен газ в Европа бе съобщено още във вторник, но руската компания "Газпром" отрече да е намалявала обемите на транспортираните количества и дори съобщи, че те са увеличени с добити от европейските й газохранилища количества. Неофициални източници заподозряха кражби на руски газ от страните, през които суровината се транзитира до Европа. С подобни съмнения през януари 2009 г. Москва спря кранчето на газопровода при Украйна до Европа и остави две седмици европейските потребители на студено.

Европейските потребители не получават достатъчно количества руски газ, защото Русия намали доставките, заяви в петък украинският министър на енергетиката Юрий Бойко, цитиран от РИА Новости. По думите му при техническо споразумение за доставка на 490 млн. куб. м в денонощие сега доставките вървят на ниво от 415 млн. куб. м. "Ние ползваме газ в строго съответствие с договорите, но заради това, че той не пристига от Русия, естествено, не достига и до Европа", заяви той.

От пресслужбата на "Газпром" отбелязват, че Украйна значително превишава заявените по договор обеми. В същото време компанията посочва, че максимално е увеличила доставките на газ не само в европейските страни, но и в Беларус и Украйна. В момента концернът подава 180 млрд. куб. м докато година по-рано в Европа са били изнасяни 150 млрд. Кубика.

В четвъртък обаче Италия, Австрия, Словакия и Полша се оплакаха от намаляване на газовите доставки от Русия между 20 и 30 на сто.

В България газоснабдяването в страната и транзита на природен газ се следи от сформиран оперативен щаб, съобщиха още от икономическото ведомство.

"Във връзка с настъпилите застудявания и значително повишената консумация на природен газ във всички страни от балканския регион, източна Европа и Руската Федерация, през вчерашното денонощие доставките на природен газ бяха осъществявани при много тежки условия на недостиг на количества за страните от балканския регион. Това наложи предприемане на мерки за намаляване на потреблението във всички държави от региона", пише в съобшението на ведомството.

Затова оперативен щаб с участието на представители и на “Булгартрансгаз” и “Булгаргаз” ще следи за сигурността на газоснабдяването.

Актуалната ситуация е била обсъдена и с премиера Бойко Борисов и било отчетено, че до момента не е прекъсвано транзитирането на природен газ за съседните държави и не са въведени принудителни административни мерки за ограничаване на газоподаването.

Ведомството обаче посочва, че се използват в максимална степен всички местни ресурси за осигуряване на количества природен газ, включително газохранилището в Чирен и от находището край Галата. Според ведомството запасите в Чирен са достатъчни да осигуря консумацията за 90 дни, но според Димитър Гогов, ако продължи рекордното газово потребление може да възникне проблем с осигуряването на гориво.



Тагове:   студ,   намаляване,   газ,   доставки,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045713
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930