Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2012 21:00 - През Цветан Василев ще минават и парите за саниране на жилища по ОПРР
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 764 Коментари: 0 Гласове:
0



Почти сигурно Корпоративна търговска банка (КТБ) ще отпуска кредитите за саниране на жилища по оперативна програма “Регионално развитие” (ОПРР) и така ще трасира пътя на “една многомилиардна програма” по думите на президента Росен Плевнелиев. Това стана ясно в петък при публичното отваряне на офертите в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Официалните резултати се очаква да бъдат обявени в понеделник.

Заемите ще се раздават срещу лихва от около 7 – 8%, въпреки че докато беше министър на регионалното развитие Плевнелиев обещаваше кредитите да са безлихвени, защото банките разполагали с достатъчно пари, а рискът при тези заеми бил нулев. Обещанията на наследничката му Лиляна Павлова бяха за нисколихвени заеми.

Банката на Цветан Василев бие офертата на Първа инвестиционна банка (ПИБ) на Цеко Минев по почти всички показатели. Други кандидати за разпределянето на 13 млн. лв. от европрограмата, с които ще се отпускат заемите на гражданите, нямаше. От Министерството на регионалното развитие уточниха, че според правилата ще бъде избрана само една от двете банки.

Макар сумата да изглежда малка сега, тя ще бъде многократно по-голяма през следващия програмен период, тъй като енергийната ефективност е един от приоритетите на Европейския съюз.

Това е поредната перла в короната на КТБ след най-големите държавни енергийни предприятия. По думите на премиера Бойко Борисов около 20% от държавните пари са в банката на Цветан Василев и ако държавни фирми изтеглят парите си от нея, тя ще фалира и ще повлече всички останали.

Слабо състезание

На практика силно състезание не се получи, защото само две банки участваха в надпреварата. Причината за това според банкери била бързината, с която е обявен конкурсът. “Когато търсиш прозрачност, обявяваш условията достатъчно рано и така, че да са видни от всички”, каза шефката на Българо-американската кредитна банка Цветелина Бориславова, цитирана от “Труд”.

Министерството на регионалното развитие обяви поръчката на 16 ноември, като оферти можеха да се подават до 19 януари, което е достатъчен срок и дори по-голям сравнено с подобни процедури.

Двете подадени оферти на КТБ и ПИБ са твърде близки.

По техническите показатели офертата на банката на Цветан Василев бие съперника си с 30 срещу 22 т. Разликата идва само от един показател – по-добра оценка на риска.

При ценовите оферти превъзходството на КТБ е по почти всички показатели. Банката на Цеко Минев превъзхожда единствено по годишната лихва, като дава с 0.25% пункта по-малко. Макар този показател да има тежест от 40% в общата оценка, той няма как да компенсира другата разлика.

КТБ дава основен лихвен процент (ОЛП) плюс надбавка от 6.5%, а ПИБ – ОЛП + 6.25%. В момента основният лихвен процент на БНБ е 0.18%, което означава, че лихвите на банките ще са съответно 6.68 и 6.43 на сто, но без да се прибавят останалите разходи за управление на заема.

Корпоративна банка дава обаче значително по-висока лихва за наличните средства по програмата – ОЛП+4, докато ПИБ дава едва 0.25% надбавка.

Двете банки дават еднакъв гратисен период от шест месеца за изплащането на кредитите от гражданите.

Милиони за реклама

И двете банки планират да похарчат милиони за реклама. ПИБ е планирала 2.16 млн. лв. за публичност и информираност, докато КТБ – малко над 1 млн. лв. Банката на Цветан Василев обаче ще похарчи 200 хил. лв. за конференции и семинари, което е десет пъти повече спрямо офертата на Цеко Минев.

За сметка на това разходите за заплати на служителите при Цветан Василев са двойно по-малки от тези при Цеко Минев (240 хил. лв. срещу 410 хил. лв.). КТБ залага повече на външни консултанти - 250 хил. лв., докато ПИБ е планирала четири пъти по-малко средства за тях – 60 хил. лв.

Значително по-високи са другите неописани за какво разходи на КТБ – 912 хил. лв., срещу 78 хил. лв. на ПИБ.

Първите заеми най-рано на лято

Въпреки че за санирането на сградите с европейски пари се говори още от идването на власт на ГЕРБ от септември 2009 г., реално схемата няма да заработи преди лятото.

Схемата предвижда 50% от средствата за саниране на сградата да се дават безвъзмедно от програмата. За целта са заделени 50 млн. лв. Програмата ще покрива изцяло и разходите за проджект мениджмънд за енергийно обследване на сградите. Така реално ще бъдат предоставени 60-65% от средствата за саниране, по думите на Плевнелиев като министър.

Преди да кандидатства една сграда по програмата, всеки собственик трябва да е дал аванс от 500 лв. Те ще служат като гаранция, че няма да се откажете безпричинно от проекта.

По програмата могат да кандидатстват всички панелни и ЕПК блокове. За новите сгради това не е възможно, защото те трябва да отговарят на изискванията за енергийна ефективност според нормативните промени от 2000 г.

От саниране се нуждаят около 18 700 многофамилни сгради, в които живеят 2.7 млн.българи или общо около 720 000 апартамента, сочи анализ на регионалното министерство.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996095
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031