Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2012 09:22 - Трайков кани германски фирми да участват в приватизацията на „Кинтекс“
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 569 Коментари: 0 Гласове:
1



Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков покани германски инвеститори да участват в предстоящите у нас приватизационни сделки, сред които и продажбата на оръжейното търговско дружество „Кинтекс“. Това стана в Берлин на осмата сесия на Българо-германския съвет за коопериране, организиран от Комерцбанк, втората по големина банка във ФРГ.

Сред другите фирми, които министър обяви, че предстои да бъдат приватизирани, са „Български пощи“, ВМЗ-Сопот, миноритарни дялове от електроразпределителните дружества, „Топлофикация-Шумен“ и на държавното участие в свободните зони в Бургас, Пловдив, Свиленград и транзитната търговска зона във Варна.

За да бъде продаден „Кинтекс“, първо, за дружеството трябва да бъде приета стратегия за раздържавяване, тъй като то е от значение за националната сигурност на страната. Идеята за продажби на „Български пощи“ пък е спорна и дружеството бе оставено в забранителния списък поне засега.

Трайчо Трайков представи и възможностите за нови инвестиции в областта на енергетиката и енергийната ефективност, изграждането на пречиствателни съоръжения, инфраструктура, транспорт, аутсорсинг и логистика.

Веригите за създаване на стойност трябва да остават в рамките на ЕС. Така общността ще запази положителните аспекти на индустриалното си развитие, а атрактивни дестинации каквато е България, ще реализират потенциала си да привличат инвестиции с ниски разходи за правене на бизнес, каза Трайков пред представителите на германския бизнес. Според него България е привлекателна за германските инвеститори с ниските си данъци и с това, че сме държавата с най-ниските разходи за правене на бизнес в Европа. Компаниите имат възможност да постигнат оптимални разходи за производство и предоставяне на услуги, като „запазват“ свързаните дейности като научната и развойна дейност, маркетинг и др. в рамките на общността, допълни министър Трайков. Затова, когато в Брюксел говорим за общата индустриална политика на ЕС, за мен това означава да създадем условия за задържане на веригите за създаване на стойност вътре в ЕС, подчерта той.

По думите му България вече допринася за този процес, като поддържа икономическа и финансова стабилност, запази най-ниските данъчни ставки в ЕС въпреки кризата (прилагаме 10% корпоративен данък и данък върху доходите, нулев данък върху реинвестираната печалба в 130 общини с висока безработица и 5% данък върху дивидентите).

Затова и в трудните времена на кризата 169 германски компании са разширили инвестициите си в България с нови 132 млн. евро (за периода януари – ноември 2011 г.). На среща с държавния секретар на Федералното министерство на икономиката и технологиите Ернст Бургбахер, който е и съпредседател на сесията, министър Трайков обсъди възможностите за участие на германски компании в процедурите за концесиониране на пристанища и летища, потенциала на България като дестинация за автентичен туризъм и възможности за разширяване на партньорството в тази сфера. Основен акцент в разговорите бяха три конкретни инвестиционни проекта на водещи германски компании, за които предстои вземането на окончателно инвестиционно решение, свързани с приоритетни за страната ни области като производството на компоненти за автомобилната промишленост и ИТ индустрията.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050182
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930