Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2012 10:35 - Хилъри Клинтън в София
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 948 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.03.2012 19:08


Държавният секретар на Съединените щати Хилари Клинтън каца днес по обяд в София за еднодневно официално посещение, като на летището ще бъде посрещната от външния министър Николай Младенов, по чиято покана пристига в България. Тя ще се срещне с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов и с министри от кабинета.

Разговорите по време на срещата в Министерски съвет ще бъдат насочени към двустранното сътрудничество между САЩ и България, ситуацията в региона на Северна Африка и Близкия изток, перспективата пред държавите от региона на Западните Балкани.

Както вече министър Младенов насочи, двете страни вероятно ще обсъдят премахването на визовите ограничения за българи или поне понижаване на критериите, за да се случи това. Очаква се да да бъдат засегнати теми като възможностите за образователни обмени и подобряване на бизнес отношения между България и САЩ. Не се предвижда обаче да бъдат подписвани двустранни договори.

В темите от дневния ред ще влезе и енергийната сигурност и енергийните проекти, в които участва България. Най-вероятно ще бъде засегнато и мястото на България в новата отбранителна система на Вашингтон.

Във връзка с посещението на държавния секретар на САЩ на 5 февруари Столичната община въвежда промени в организацията на движението, престоя и паркирането в някои части на София.




Пресконференция на Хилъри Клинтън и Бойко Борисов

Американският държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън изказа своето задоволство от разговорите си с президента Плевнелиев и премиера Борисов.

Госпожа Клинтън изрази удовлетворението от визитата си, макар и изключително кратка и заяви: “Заедно ще приемем предизвикателств
ата пред 21 век”.
  Госпожа Клинтън  заяви на специална пресконференция, че за нея е чест да присъства на демонстрацията на взаимното, силно приятелство и партньорство между България и САЩ. “САЩ винаги ще бъде с вас, което сме правили и в миналото”, подчерта Хилъри Клинтън.

“Изключително впечатлени сме и горди от прогреса, отбелязан от вашата страна, както и силните взаимоотношения между българските и американските народи и правителства. Искам да благодаря на премиера Борисов и за отличните дискусии между екипа, а също така и на президента за нашата среща и на външния министър, с когото работя редовно през цялата година”, каза американският държавен секретар.

По думите й, тя и премиерът са провели изключително продуктивна среща, подчертаваща задълбочеността и широкия обхват на взаимното партньорство – по критично важни въпроси, осигуряване успешен мир в Афганистан, Косово, диверсифициране и осигуряване на енергийните доставки..

Хилъри Клинтън добави: “Ще бъдем рамо до рамо с българския народ и правителство, когато те работят за осигуряване на електроенергия на достъпни цени”. Следващата седмица ще се проведат разговори на експертно ниво по въпросите за опазване на околната среда и постигане на енергийните цели.

Хилъри Клинтън подчерта големите постижения в работата на българското правителство за ефективното му лидерство в усилията му в борбата с организираната престъпност. “Опитът на България в прехода от комунизъм към демокрация през последните 20 години дава изключително ценни постижения”, категорична бе госпожа Клинтън.

Според нея България е предприела няколко стъпки за борба с корупцията, осъществяване на съдебна реформа, а това са изключително важни стъпки за всяка демокрация. Госпожа Клинтън благодари специално на премиера Борисов за положените от страната ни усилия в тази насока.

От своя страна Бойко Борисов също сподели задоволството си от проведените разговори с американския държавен секретар. “С госпожа Клинтън обсъдихме и въпроса за шистовия газ. Както и госпожа Клинтън каза и постави като тема – опазването на българската природа е на първо място. Именно затова се договорихме най-високите технологии и мненията на най-добрите специалисти по тази тема да се чуят, за да се гарантира екологията и природата на България да бъде чиста”, заяви премиерът.

Пред него Хилъри Клинтън е споделила, че българският контингент в Афганистан е най-добрата опора на американските сили там. Обсъдени са били въпроси, касаещи кризата в Сирия и Египет, въпроси от енергиен характер, засягащи балканското сътрудничество, а както и диверсификацията по енергийните и ядрените програми на страната.


ОЩЕ ПО ТЕМАТА и ВИДЕО - ТУК




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032333
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930