Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2012 09:59 - Какво е състоянието на язовирите в Пловдивска област?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 853 Коментари: 0 Гласове:
0



Всички язовири и свлачища в областта са под 24-часово наблюдение. Това разпореди  областният управител на Пловдив Здравко Димитров, след като водно бедствие застигна харманлийското село Бисер, пише пловдивският вестник "Марица".

Указанието е разпратено до всички служби- пожарна, полиция, Басейнова дирекция, Напоителни системи и Областно пътно управление. Службите трябва да вземат своевременно решения за евекуация на населението от застрашените зони при нужда, както и да се пристъпи към контролирано изпускане на водни количества от язовирите с оглед осигуряване на
свободни обеми за поемане на високи вълни.

За да се избегнат проблеми с транспортирането е разпоредено още всички болни на хемодиализа от областта да бъдат предварително настанени в болнични заведения.

Няма опасност язовир "Въча" да прелее. 50 млн. куб./м е свободният обем, с който той разполага. От 16-те язовира на Напоителни системи единствен този в Брягово приближаваше контролирания обем от 6,5 куб./м, но той беше пълен само на 5,2 куб./м.

В Храбрино свлачището не може да се събуди и тръгне към къщите, обясни кметът Михаил Кръстанов, тъй като то е укрепено. 1,1 млн.лв. бяха вложени м.г за укрепването му. Изградени са 6 допълнителни отводнителни ръкава към основния. Засети са и 20 хил. фиданки, които имат също укрепваща функция.

Язовирите в Подбалкана наполовина са празни, оттокът на старопланинските реки е слаб. Кметовете на селищата в Карловската община имат ангажимента да следят непрекъснато ситуацията около водните басейни - язовири, реки и старопланински потоци, съобщи Георги Георгиев от Гражданска защита - Карлово. В региона има общо 14 язовира, 10 от които са на територията на община Карлово, останалите са около Сопот.

Последната проверка на Гражданска защита по тези обекти е била през декември. Водоемите са в добро състояние, увери Георги Георгиев.

Четирите големи язовира на Напоителни системи ЕАД в Климент, Домлян и Васил Левски са пълни под 50 процента от капацитета им и не съществува никаква вероятност да бъдат напълнени скоро. През есента е бил изпразнен язовир "Домлян", който събира 27 милиона кубически метра вода. От тогава досега в него са се събрали едва 2 милиона кубика. Проблемът по-скоро ще бъде с напълването му през пролетта, а не с преливането му.

Язовирите край Сопот също са пълни едва наполовина
.

Въпреки че в Стремската долина дневните температури са положителни и снегът се топи, в Стара планина продължава да е студено, температурите са отрицателни и няма снеготопене. Освен това по южните склонове на Балкана обичайно не се задържа дебел сняг. Нивото на старопланинските реки Стряма, Бяла река и Стара река през последните дни не се повишило, оттокът им е слаб, заявиха от Гражданска защита.

Още от вчера постоянно се следи ситуацията около четири язовира в Калояновска община, заяви кметът Александър Абрашев. Това са два язовира в близост до Отец Паисиево, до Бегово и Сухозем. Засега няма опасност по преливане, защото язовирите са пълни до половината. Но при при проливни дъждове те бързо се пълнят, затова поддържаме готовност да реагираме адекватно, увери Александър Абрашев. Под контрол са и държавните язовири край Чернозем и Дуванлий, допълни той.

Проверека на състоянието на язовирите разпореди още сутринта кметът на Хисарската община Пенка Ганева. На територията има 52 язовира, които са били проверни последно преди по-малко от месец. Няма опасност от преливане на язовирите, категорична. Напоследък дори зачестиха жалбите, че водата в язовирите в Хисарска община е под критичния минунм и напролет няма да има вода за напояване. Разпоредила съм и на кметовете на населените места да следят състоянието на реките и язовирите и при най-малка промяна да се вземат мерки, заяви още Пенка Ганева.

Нивото на река Лъкинска и притоците й се е повишило с 40 см,
но няма критични участъци, увери кметът на Лъки Валентин Симеонов. Без елзахранване е останало миньорското градче преди обяд,поради което е било невъзможно включването на парното отопление в училището. Затова обявих еднодневна ваканция, каза още кметът. Общинската управа е мобилизирала частни фирми с ресурс за разчистване на общинската пътна мрежа. Най-рисков е участъкът към село Джурково, където липсва асфалтова настилка. С два часа закъснение са извозени и учениците от селата на община Садово, причината е неразчистеното трасе в участък от републикански път Поповица-Болярци, каза кметът на Садово Димитър Здравков.

Нивото на р. Чая също бележе завишение от неделя

вечерта в участъци под Нареченски бани и под Бачково, но опасност от преливане няма, увериха от оперативния щаб в община Асеновград. Проверно е състоянието на всичките 20 общински язовири, четири от които са със статут на рискови, тъй като се намират непосредствено над населени места- Мулдава, Новаково, Тополово и Леново.

Проверяват 37 язовира в Първомайско
Днес започва спешна ревизия на нивата на всичките 37 общински язовира, обяви кметът на Първомай Ангел Папазов. Със заповед на кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов вчера са проверени общинските водоеми. Инспекцията е показала, че всички имат свободни обеми от метър и половина-два и за момента няма опасност от преливане.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030993
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930