Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2012 13:52 - Кризисният щаб обсъди обстановката в Пловдивска област
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 604 Коментари: 0 Гласове:
0




 

 

Кризисният щаб към Областна администрация – Пловдив проведе заседание по повод тежките атмосферни условия.

Срещата се председателстваше от Областният управител Здравко Димитров. На заседанието присъстваха и зам. областните управители Христо Грудев и Георги Игнатов.

Изслушани бяха директорите на дирекции, които имат отношение за сигурността на населението от региона. Това са с Областно пътно управление, Областна дирекция на МВР, Басейнова дирекция, Напоителни системи, Регионалната здравна инспекция, началника на язовирен район ”Въча”. От изнесената информация става ясно, че състоянието на язовирите в областта е добро и всички водоеми са под контролните си обеми.

Но при топенето на снеговете ситуацията може много бързо да се промени, подчерта областният управител. Той допълни, че сега е времето кметовете на общините да разпоредят поетапното и контролирано изпускане на язовирите, за да се осигури достатъчно свободен обем.

 

Всички язовири са пълни под контролните си обеми, яз.”Въча” има свободен обем от 50 млн.куб. метра, което е около 40 на сто от обема му. Язовир “Брягово” е най-пълен - с 1.3 млн. куб. метра под контролния си обем, което е 1/6 от обема му. /

 

25 са потенциално опасните язовири в областта, каза още Здравко Димитров. От тях 19 се стопанисват от „Напоителни системи”, останалите са на общините. Началникът на язовирен район „Въча” Стефан Попов призова, чрез областния управител, всички общински кметове да направят план за действие при евентуална опасност от преливане на язовирите в областта, като опишат най-ниските точки в техните населени места и предупредят хората своевременно за вероятна евакуация при нужда. Тъй като при топенето на снеговете много бързо може да се повиши нивото на язовирите Попов уточни, че има голяма вероятност от язовирите „Кричим”, „Въча” и „Цанков камък” да отпуснат високи води , за да се облекчи напрежението и огромните водни маси могат да предизвикат заливане на земеделски земи и някои най–ниски части на населените места. Затова кметовете трябва да са в готовност да реагират при сигнал за интензивно изпускане на язовирите.

Плачевно е състоянието на реките, повечето не са почистени от растителност и има голяма опасност от преливане при топенето на снеговете , предупредиха от „Напоителни системи”- Пловдив. Река Чая има вероятност да излезе от коритото си при с. Ягодово, за това трябва от сега да се помисли за реакция при евентуално преливане, добави директорът на Напоителни системи Христина Танчева.

Директорът на Басейнова Дирекция Атанаска Тунтова уточни, че два пъти годишно се правят засилени проверки на на съоръженията на потенциално опасните язовири, но собствениците са тези, които са отговорни за състоянието и поддръжката им.

 

 

Към 12.30ч. 14 населени места в областта – в Асеновградско, Тополово, Ягодово, Браниполе и Крумово са без ток – стана ясно от Красимир Спасов от ЕВН. Всички екипи на дружеството работят по отстраняване на повредите. За сега няма сериозни проблеми с водоподаването, съобщиха от ВиК.

 

Към момента няма пътно-транспортни произшествия на територията на областта, обяви Тодор Чонов, директор на ОД на МВР – Пловдив. Регистрирани са две леки катастрофи без пострадали. От тази сутрин Цариградско шосе – от пътен възел „Скобелева майка” в посока Първомай и Свиленград е затворен за движение на тежкотоварни автомобили.

 





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042391
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930