Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2012 20:35 - Президентът готов да се раздели с разузнаването
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 513 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.02.2012 08:10


Президентът Росен Плевнелиев се срещна в четвъртък с ръководството и служителите на Националната разузнавателна служба (НРС) и обеща за пореден път до края на тази година да бъде изготвен устройствен закон за разузнаването.

Плевнелиев обаче отново не коментира дали приема службата, която е на подчинение на президентството, да бъде извадена оттам и да мине към изпълнителната власт, каквото е желанието на премиера Бойко Борисов.

Има нужда от работещ закон и ясни правила, за да може НРС да осъществява дейността си спокойно и с общи усилия на президентската администрация и отговорните институции това може да се случи през тази година, заяви Плевнелиев, цитиран от пресцентъра на президентството.

Плевнелиев вече обяви открито желанието си Националната служба по охрана (НСО) – другата му подчинена служба - да остане към президентството, като за това има съгласието на премиера. Според Плевнелиев решението за мястото на разузнаването обаче трябва да бъде взето след широк дебат.

Плевнелиев вече даде сигнал, че е готов да се раздели с НРС, коментирайки, че в "повече от 93 процента от дейността си работи за Министерския съвет и изпълнителната власт". Той заяви обаче, че е много важно да се гарантира пълната равнопоставеност на информацията, която получават президентът, председателят на Народното събрание и министър - председателят.

Очаква се въпросът да бъде обсъден по време на първия КСНС, който Плевнелиев планира да свика през март.

По време на срещата си със служителите на разузнаването Плевнелиев е заявил "пълното си доверие, разбиране и подкрепа за работата на службата". Едно от първите действия на Плевнелиев като държавен глава бе да освободи шефа на НРС ген. Кирчо Киров, който премиерът Бойко Борисов взе за свой съветник, както и да се раздели със зам.-директорите полк. Звездомир Пенков и ген.-майор Людмил Ангелов.

Дейността на НРС и оценките за нея не са видими, но службата се ползва със силен респект и авторитет, защото не обслужва политически партии и лидери и работи за националните интереси, каза още държавният глава.

Плевнелиев коментира още, че държавата и отговорните за вземането на решенията трябва да имат ясен план за работата на службите, за да може те да работят ефективно и да бъдат полезни.

Икономиката, просперитетът и сигурността на гражданите зависят от вас, каза Плевнелиев.

Временно изпълняващият длъжността директор на НРС ген. Драгомир Димитров определи посещението на президента като "израз на доверие и приоритетното място на службата за гарантиране на сигурността на страната". Той увери президента Плевнелиев, че НРС ще оправдае високите очаквания към нейната работа, съобщиха още от "Дондуков" 2.

Дейността на НСО и НРС в момента е регламентирана в едва няколко члена на закона за отбраната, а"временното положение" на липса на закони за двете служби се превърна в удобно статукво, оправдаващо техния непрозрачен начин на управление и възможността да бъдат използвани за лични или политически цели, каквито съмнения се появяват покрай периодично избухващи скандали. Досега всеки опит на изпълнителната или законодателната власт да промени положението се приемаше от Първанов като посегателство към неговите правомощия.

Въпросът за регламентирането на дейността на двете служби бе актуален и в началото на мандата на ГЕРБ, но Борисов каза, че за да не се изтълкува това като лична атака срещу Първанов, ще се изчака приключването на президентския му мандат. Преди две години премиерът каза още, че като се пипат правомощията на президента, трябва да се има предвид, че един ден и ГЕРБ може да има свой президент.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042428
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930