Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2012 16:58 - Росен Плевнелиев поддържа идеята НСО да остане към президента
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 618 Коментари: 0 Гласове:
0



Президентът Росен Плевнелиев смята, че Националната служба за охрана (НСО) трябва да остане на подчинение на президентството. Той има "съгласието" на премиера Бойко Борисов, който изяви "претенции" само към Националната разузнавателна служба (НРС).

В сряда Плевнелиев се срещна с ръководството на НСО. На срещата президентът е обявил, че оставането на службата под шапката на "Дондуков" ще "утвърди нейната надпартийност", съобщиха от пресцентъра на президентството.

Плевнелиев припомнил, че в края на март на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) ще бъдат коментирани основните моменти в проектите на устройствени закони на службите на подчинение на президента.

"Основната задача на президентския екип през 2012 година е да бъдат създадени ясни правила за работата на службите, за да е ясно кой определя приоритетите и кой контролира тяхното изпълнение. Службите за сигурност трябва да работят по-тясно и по интегриран модел, но с фокус върху специфичните си задачи", заяви Плевнелиев.

Според него НСО е един от важните инструменти, с които "можем да покажем, че службите работят ефективно в интерес на държавата и институциите, а не на политически партии и лидери".

Дейността на НСО и НРС в момента е регламентирана в няколко члена на закона за отбраната, а"временното положение" на липса на закони за двете служби се превърна в удобно статукво, оправдаващо техния непрозрачен начин на управление и възможността да бъдат използвани за лични или политически цели, каквито съмнения се появяват покрай периодично избухващи скандали.

Според Плевнелиев решението за мястото на НРС обаче трябва да бъде взето след широк дебат. Плевнелиев обаче вече даде сигнал, че е готов да се раздели с НРС, коментирайки, че в "повече от 93 процента от дейността си тя работи за Министерския съвет и изпълнителната власт". Той заяви обаче, че е много важно да се гарантира пълната равнопоставеност на информацията, която получават президентът, председателят на Народното събрание и министър-председателят.



Тагове:   НСО,   президент,   подчинение,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033314
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930