Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2012 20:19 - Владимира Янева съветвала ДАНС как да манипулира статистиката за СРС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 608 Коментари: 0 Гласове:
1



Писмото на шефа на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, в което тя съветва службите как да манипулират статистиката от използването на специални разузнавателни средства (СРС), така че да не изглеждат толкова много, не било разпратено до основните звена в МВР и ДАНС като методически указания, а "само за запознаване", съобщи МЕДИАПУЛ

Това са заявили в четвъртък пред парламентарната подкомисия за контрол на СРС шефът на агенцията Константин Казаков и заместник-вътрешният министър Веселин Вучков, съобщи след заседанието ротационният й председател Михаил Миков (БСП).

"Всъщност в ДАНС не е правено нищо по повод на писмото, само са запознати с него, в МВР също е разпоредено запознаване с това писмо", обясни депутатът от левицата без да влиза в особени подробности.

Както Mediapool вече писа, без по никакъв начин да влиза в правомощията и задълженията й близката приятелка на МВР шефа Цветан Цветанов – Янева, е изпратила в средата на януари писмо до двете институции, в което ги съветва да използват максималния законов срок от два месеца в исканията си до съда за прилагане на СРС-та с цел накрая статистиката да отчете, че службите са подслушвали по-малко. Максималният срок за прилагане на единично СРС е 2 месеца с възможност за продължаването му до 6 месеца.

По думите на Михаил Миков членовете на подкомисията са запознали Казаков и Вучков със становището си, че "такова тълкуване на закона е неприемливо и стимулиращо прекомерното подслушване". Освен това ще доведе до три негативни ефекта – масово нарушаване на човешки права, натрупване на огромен обем ненужна информация и излишно ангажиране на служители и средства.

Според шефа на подкомисията Казаков и Вучков са се съгласили с част от аргументите на депутатите и са обещали да запознаят с мнението им ръководителите в ДАНС и МВР. Няма обаче гаранция, че службите все пак няма да приложат "указанията" на Янева. "Това се въпроси, които са проверими, за да се види как ще се държат системите за стриктно спазване на закона", обобщи Миков.

По неофициална информация на Mediapool обаче въпросното "запознаване" с писмото на Янева всъщност се е явявало подготовка препоръките й да влязат в масова употреба в службите. Това съвсем ясно личи и от двете резолюции, поставени върху документа, с който редакцията разполага.

Първата е от заместник-вътрешния министър Вучков до директора на специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО), която реализира СРС-тата в силовото ведомство, и гласи: "За подготовка на Разпореждане до структурите (на подпис на главния секретар)" с дата 17 януари 2012 г.

Втората резолюция е от следващия ден и е адресирана до шефовете на ГДБОП, "Криминална полиция", "Гранична полиция" и СДВР с бележката: "За съобразяване с препоръките на съда!" Тук липсва печат с името на подписалия се, но по непотвърдени официално данни авторът й е главсекът Калин Георгиев.

 

Преди седмица подкомисията изслуша и самата Владимира Янева, която объркано заяви, че с писмото си всъщност целяла установяване на "действителния брой на лицата, чиито права са ограничени", а не прикриване на реалния брой проследявания, подслушвания и прочие оперативни способи. По думите й указанията й нямали за цел да задължават службите да подслушват прекомерно, а "да правят искания за срок, какъвто им трябва".





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995573
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031