Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2012 11:41 - Прокуратурата Vs дядо Николай за тапетите-икони
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 926 Коментари: 0 Гласове:
1



Разследват повдивския владика, защото облепва трета църква с тапети
Тапетите хищно настъпват в пловдивските църкви, пише Frognews

След като отпечатаните изображения на светци вече скриха прекрасните стенописи в пловдивската митрополитска църква “Св. Марина”, през следващите дни те ще покрият и храма “Св. Георги”. Там от два месеца събират с разлепени обяви нужните им 7000 лв. за реставрация на стенописите и ако не успеят и тази черква ще стане лъскава, стерилна, златна. И тук червено въже ще спира богомолците да се прекръстят пред иконостаса, и тук ще трябва да палят свещите си пред вратите на храма, и тя ще заприлича на бална зала. Говори се, че същата участ е готвена и за прекрасната църквата “Св. Неделя” в Стария Пловдив, в чийто двор вече функционира стерилен параклис

Това не са тапети, а текстилна основа, която се лепи върху стената и се тушира с боя, обясняват от митрополията. Църквата “Св. Марина” е построена от гърци през 18 век. Когато те се върнали да си търсят имотите, българските монаси замазали стенописите с мазилка, за да нямат гърците претенции към храма, допълват от митрополията. През 30-те години са правени нови стенописи, а оригиналните стоят скрити под мазилката.

Сега пловдивският владика Николай използва нова гръцка технология за запазване на стенописите, докато се намерят пари за истинското им реставриране и в момента в църквата са запазени непокътнати три стенописа, разясняват от митрополията.

Въпреки тези обяснения, стореното предизвика гнева на пловдивските интелектуалци, които събраха протестна подписка и я връчиха на министъра на културата Вежди Рашидов. “Да залепиш тапет върху стенопис е все едно да боядисаш скулптура – коментира той. – Кощунство е върху нещо, което е изградено, да се посяга, неприкосновен е образът и собствеността. Само това, че някой е посегнал, е нарушение на закона.”

В отговор митрополит Николай отслужи молитва за вразумление на хората, обявили се срещу начина, по който е обновен храмът. “Ако има пропуснат някакъв документ за несъгласуваност, ще понесем санкциите. Но ако свещеник от епархията бъде вкаран в затвора за това, то аз ще вляза с него, защото е несправедливо”, обяви той. И определи себе си като човек, който винаги е защитавал културните ценности в Пловдив. С казуса е ангажирана и пловдивската Окръжна прокуратура, където е образувана проверка по чл. 287 б от Наказателния кодекс, предвиждащ наказание до 3 години и глоба до 2000 лева съобщи нейният говорител Галин Гавраилов.

Това стана след сигнал на пловдивското семейство архитекти Дикеджиеви, които живеят в Ню Йорк. Съпругът Петър Дикеджиев освен архитект е и специалист по реставрация, наследник на стар пловдивски род. Миналата седмица прокуратурата разпореди допълнителна проверка по случая, за да изясни статута на църквата “Св. Марина” и дали ремонтът й е съгласуван с културното министерство. Тя ще продължи 20 дни, възможно е да бъде удължена, за да се изясни напълно обективната истина по случая, допълни прокурор Гавраилов.

Националният институт за недвижимо културно наследство също проверява случая. Всеки имот, обявен за паметник на културата, има особен статут и най-дребните ремонти и реставрации в него трябва да бъдат съгласувани с Националния институт за паметници на културата, обясниха от министерството на Вежди Рашидов. При установени нарушения законът за културното наследство предвижда глоба между 15 000 и 30 000 лева. Експертите установяват, че подовата настилка в храма е сменена с нови полирани плочи, че колоните и долната част на стените в църквата са облепени с тапети, имитиращи мраморни плочи, че цялостната декорация е подменена с тапети с изображения на светци и религиозни сцени, че е поставен позлатен амвон, владишкият трон също е позлатен заличена е предишна полихромна украса. Митрополитският храм беше ремонтиран през есента на миналата година и отвори врати за 97-ия рожден ден на българския патриарх Максим, който посрещна празника си там.



Архитекти бранят църквата костница в Батак

Камарата на архитектите в България - Областно представителство Пловдив, поиска възстановяването на статута на исторически музей на църквата костница „Света Неделя“ в Батак, пише вестник "Строителство Имоти"

. В нарочна декларация архитектурната общност настоя за преустановяването на неправилното използване на храма. Колегията се обявява против отписването на костницата от регистъра на музеите в България. Архитектите считат изваждането на културно-историческия паметник от списъка с националните музеи за незаконосъобразно, защото то трябва да се реши от Министерския съвет, а не на общинско равнище.

С решение на Общинския съвет в Батак от 12 май 2011 г. черквата е безвъзмездно прехвърлена от община Батак на Пловдивската митрополия за стопанисване. При прехвърлянето й началникът на Националния институт за недвижимо културно наследство е дал специални указания на новия стопанин. Изрично е посочено, че не се разрешава намеса в интериора, а тъй като църквата „Света Неделя“ е национален паметник на културата, за нея важат специални норми по експлоатацията й, уредени със закон.

Промените, които са направени въпреки изричните указания на НИНКН, не отговарят на историческата стойност на обекта. Сложени са столове, свещници и други допълнения към интериора. От дима и восъка на запалените свещи пък се увреждат напоените с кръв стени и под. Видими повреди няма, но те тепърва ще се появяват, каза архитект Стефка Керелова-Василева. Именно за палене на свещи и отслужване на богослужения е бил построен храмът „Успение Богородично“, който се намира на метри от костницата.

Официално изявление защо е отнет статутът на музей на църквата костница в Батак няма. Възстановяването му трябва да стане с решение на правителството, президента или някое от министерствата. Затова и декларацията, която архитектите в Пловдив са инициирали, е до премиера, президента, председателя на Народното събрание, министрите на регионалното развитие и благоустройството и на културата.

„Църквата костница в Батак е паметник от национално културно-историческо значение, който е историческо доказателство за Баташкото клане от 1876 г. Всяко друго тълкуване като обикновен храм ще обезмисли историческото послание, което тя носи към поколенията“, каза още архитект Стефка Керелова-Василева.

Декларацията, под която са се подписали над 70 архитекти, е на разположение в галерия „Сариев“ в Пловдив.

 



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996560
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031