Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2012 13:06 - След настояване на Борисов Нели Нешева подаде оставка “по собствено желание“
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 770 Коментари: 0 Гласове:
2



Ден след като обяви, че цени труда си и получените от нея и колегите й в НЗОК бонуси са справедливо раздадени, управителят на НЗОК Нели Нешева обяви, че подава оставка. Това се случи няколко часа след като премиерът Бойко Борисов съобщи, че като председател на партия ГЕРБ е “помолил парламентарната група на ГЕРБ да поиска оставката на Нешева“, отбелязва МЕДИАПУЛ

“Нели Нешева работи много добре, но българите имат една много хубава поговорка – в кацата с мед е достатъчна една лъжичка катран, за да не може да се консумира медът. Повтарям още веднъж – работи много добре, но с едно действие, можеш да опорочиш всичко”, заяви Борисов.

Малко по-късно след среща с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев Нешева подаде оставка. В мотивите си тя посочва, че напуска по собствено желание директорския пост на касата заради създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации във връзка с раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служители и членове на НЗОК.

Преди ден Нешева обяви, че е взела 12 156 лева бонус над заплатата си през миналата година и по този начин отхвърли обвиненията на Синята коалиция, че е получила 30 000 лева. Общо в НЗОК и подразделенията са раздадени малко над 4 млн. лева като допълнително материално стимулиране на служителите. Преди ден Нешева заяви, че цени труда си и този на своите служители и бонусите са заслужени, тъй като екипът й е допринесъл за финансовата стабилност на системата. В петък обаче тя промени позицията си и обяви, че ще дари получения от нея бонус на благотворителна организация.

В интервю за TВ 7 тя обясни, че парите ще отидат във фондация "Благотворителност за България" и дарението ще бъде прието още в понеделник.

Междувременно от четвъртък вечерта до петък преди обед близо 400 души се включиха в групата "Да помогнем на Нели Нешева да върне парите в НЗОК" във "Фейсбук".

Нешева беше избрана за управител на НЗОК от парламента през април 2010 година след като предишният директор на касата Жени Начева бе отстранена и й бяха повдигнати обвинения, за отпускане на допълнителни средства на няколко болници. По-късно Начева се оказа назначена в дирекция на финансовото министерство. Преди да оглави Здравната каса Нешева бе главен секретар в Министерството на здравеопазването, а преди това оглавяваше дирекция "Здравеопазване" в Столичната община по времето, когато Бойко Борисов бе кмет.

По-рано в петък здравният министър Стефан Константинов се дистанцира от скандала с бонусите в здравната каса (НЗОК) и заяви пред БНТ, че не желае да го коментира.

"НЗОК е абсолютно самостоятелна институция и не е редно аз да се произнасям. Просто тази тема, ако ми позволите, не бих искал да я коментирам", каза Константинов.

Пред БНТ министърът поясни, че при раздаваните средства в системата на здравеопазването не става въпрос за бонуси, а за допълнително материално стимулиране (ДМС).

“Допълнителното материално стимулиране се дава за две неща. Едното е когато органът е получил някакви приходи, свръх очакваното, или когато има икономии. И за какви икономии в случая става въпрос - за това, че примерно има десет работни места, обаче работят пет човека. Заплатата на тези пет човека на практика, които не са на работа, не се използват тези пари и част от тях се дават на останалите, които вършат работата. Тоест, когато казваме, че на Спешната помощ, където са получили всъщност милион и 83 лева допълнително, те всъщност не са допълнително, защото хората са работили работа за крайно непривлекателни условия, където никой не иска да отиде да работи. И това е на почти, и на всички останали места, където има това допълнително материално стимулиране“, заяви Константинов.

Той съобщи, че работещите в Бърза помощ в София са получили най-големи суми допълнително.

Константинов обяви, че центровете за трансфузионна хематология са получили допълнително 800 хиляди лева, в регионалните здравни инспекции - 1 196 000 лева. По думите му в Изпълнителна агенция по лекарствата и Агенция "Медицински одит" са раздадени по-малки суми.

Здравният министър не коментира и информацията, че здравната каса е разпределяла и бонуси на 43 "приятелски болници", които са получили около 50 млн. лв. повече.

”Министерството ще направи проверки, ако има съмнения за някакви нарушения”, обеща той.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039254
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930