Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2012 20:24 - ГЕРБ номинира Евтим Костадинов и Екатерина Бончева за нов мандат
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 568 Коментари: 0 Гласове:
0



ГЕРБ ще номинират досегашните председател и зам.-председател на комисията за досиетата Евтим Костадинов и Екатерина Бончева за нов мандат, обяви във вторник вътрешният министър Цветан Цветанов по време на конференция, посветена на отчета на комисията.

МВР шефът неколкократно похвали свършената от комисията работа, като подчерта, че тя е показала изключителна обективност за времето на прехода и затова "ние ще продължим да търсим истината за всички институции в страната". Даде и за пример номинирания за президент на Германия Йоахим Гаук, който е бил първият председател на комисията, разследвала ЩАЗИ.

"Ако имахме прозрачност за историята на България, и за това - какво се е случвало в страната през 1997 г., аз ви уверявам, че България нямаше да има президент, който да бъде съпричастен към бившата Държавна сигурност, с псевдоним Гоце", не пропусна да спомене Цветанов и името на президента Георги Първанов.

От думите му стана ясно още, че управляващите ще подкрепят и обсъдят всички предложения за бъдещо разширяване на правомощията на комисията, тъй като "обществото трябва да бъде наясно за всичко, което се е случвало през годините на тоталитарния режим, и трябва да заложим един акцент – да дадем възможност да чуем и жертвите на режима, които бяха най-потърпевши".

"Убеден съм, че и до ден-днешен ДС все още има позиции във всички власти в държавата. Това е част от продължението за разширяване на кръга за проверяваните лица за минал период от време, които са били на възлови позиции във всички институции, които са имали отношение към развитието на държавата", допълни вътрешният министър.

Цветанов каза още, че ще бъде обсъдено и предложението на Синята коалиция за отпадане на т. нар. Параграф 12 от закона за досиетата, който бе добавен в последния момент преди приемането на текстовете през 2006 г. Става въпрос за забраната да се огласяват бивши ръководни кадри от ДС и армията.

От 5 април 2007 г. до 1 декември 2011 г. за принадлежност към тайните служби на комунистическата държава са проверени 112 445 души, обяви и шефът на комисията Евтим Костадинов, който също пожела промени в закона, които да разширят възможностите на колегите му да работят.

"Най-невралгичен е член 26 от Закона за комисията, в който се посочват хората, на които задължително да се направи проверка. В аления първа, точка втора от този член е записано,
че това са лицата на публични длъжности след 1989 година, но не се включват тези, които заемат публични длъжности след влизането на закона в сила. Логично е периодът да се разшири до времето на проверката", заяви Костадинов.

Той подчерта още, че трябва да се прецизират и длъжностите, за които се проверяват публичните личности. "За длъжностите в МВР например е записано, че се проверяват началниците на отдели и на сектори на полицейски управления, но са пропуснати по-висшите длъжности като зам.-началници на управления и зам.-началник на отдели в министерството. Такъв е и случаят с медиите - при изреждане длъжностите на проверка са пропуснати управителите на печатните издания и на електронните медии. Не е логично да се проверяват водещите на рубрики, а управителите на медиите - не. Предлагаме да се проверяват и кредитните длъжници", обяви шефът на комисията.

Мандатът му изтича в началото на април, след което в парламента ще бъде обявена процедура за съставяне на нова комисия. Управляващите от ГЕРБ ще имат право на 4 номинации от общо деветима членове на комисията.

МЕДИАПУЛ



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033030
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930