Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2012 20:28 - Приеха Закона за резерва на Въоръжените сили на Р.България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1054 Коментари: 0 Гласове:
0




Народното събрание прие на второ четене Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. В пленарна зала министър Аню Ангелов благодари на депутатите и заяви, че законът изпълнява изискванията на Конституцията и осъвременява нормативната база.

 

Законът за резерва на Въоръжените сили на Република България цели да уреди обществените отношения, свързани с ръководството, състава, подготовката, използването, отчета и службата в резерва на въоръжените сили на Република България, както и подготовката на българските граждани за защита на отечеството.

 

По-късно пред журналисти министър Ангелов разясни, че резервистите попълват мирновременния състав на въоръжените сили и до 2014 г. те трябва да са 3 500 души. Доброволният резерв ще се сформира на доброволен принцип с резервисти и техника резерв на въоръжените сили в мирно време. Министър Ангелов уточни, че те ще служат по договор, който е тристранен - между работодателя, работника и Министерството на отбраната, и е с определен срок до пет години, като той може да бъде удължен при нужда. Резервистът се води на военен отчет и може да бъде извикан на активна служба в мирно време като за този период той ще получи възнаграждение.


Министър Аню Ангелов обясни и статута на запасните, които също се зачисляват на отчет, но само за военно време. Запасът ще се комплектува на задължителен принцип със запасни и техника запас на силите от системата за национална сигурност за военно време. Министър Ангелов уточни още, че запасните и резервистите се различават и по пределната възраст за служба - за запаса тя е 63 г., а за офицерите резервисти - 60 години.

Тактическите формирования ще се попълват с личен състав и техника по единни длъжностни разписания, а не както досега по различни щатове за мирно и военно време. За постигане на оптималност в управлението на резерва се създава Централно военно окръжие - военно формирование на пряко подчинение на министъра на отбраната, с подчинени териториални структури, които са органи за водене на военния отчет.

Законът предвижда учениците от 9-ти и 10-ти клас да преминават подготовка за усвояване на знания, свързани със задълженията им по отбрана на страната, действия за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисията и задачите на въоръжените сили. Подготовката се осъществява в рамките на пет учебни часа за девети клас и пет учебни часа за десети клас от определените в учебните планове часове на класа. Законът дава възможност и да се разкриват курсове по начална и специална военна подготовка за студентите от гражданските висши училища, военни академии и висши военни училища. Гражданите, които желаят да получат военна подготовка и които отговарят на определени условия, ще могат да преминат курс в специализирани учебни центрове.

 

     

В Министерството на отбраната се работи по проекта на Правилник за приложение на Закона за резерва на въоръжените сили, с разчет приложението на закона да започне веднага след влизането му в сила.

 

 

     

_____________________________________________________________

Проектът на Закон за резерва на въоръжените сили на Република България бе одобрен от Министерския съвет на Република България на 30 ноември 2011 г., от Комисията по външна политика и отбрана на Народното събрание на 19 януари и на първо чете от НС на 26 януари 2012 г.

Той е съобразен с одобрената от Народното събрание Стратегия за национална сигурност на Република България, с Бялата книга за отбраната и въоръжените сили и с Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032816
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930