Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2012 19:16 - Охранителите искат забрана полицията да заработва на частно
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 749 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.03.2012 08:18


Да се отнеме правото на МВР да извършва частна охранителна дейност, поиска в петък Българският съюз на индустрията за сигурност (БСИС), който обединява фирмите, извършващи частна охранителна дейност. В отвореното писмо на организацията, изпратено до вътрешното министерство, се казва, че сегашното законодателство позволява на държавната институция да бъде нелоялен конкурент на частните фирми.

В писмото на БСИС се припомня, че МВР лицензира, контролира и наказва за извършени нарушения частните охранителни фирми. В същото време законът за МВР позволява на министерството да участва на пазара на охранителни услуги и да печели от това. В това си качество институцията е конкурент на частните охранителни дружества. Най-значителен дял МВР има на пазара за сигнално-охранителна дейност, а структури на министерството участват на общо основание в процедури за обществени поръчки за монтиране на охранителна техника, сочат от организацията.

Един от основните проблеми на двойнствения статут на МВР е, че министерството има пълен достъп до информацията относно дейността на негови конкуренти, включително данни, представляващи търговска тайна.

БСИС споделя, че в министерството има практиката да сключва договори с частни охранителни компании и за пример се дават СОД-услугите (сигнално-охранителна дейност). По този начин някои частни компании спестяват ресурси и осъществяват вид посредническа дейност между клиентите и МВР, което води до неравнопоставеност на фирмите на пазара и нелоялна конкуренция.

В същото време полицията използва за частна дейност държавен ресурс като автомобили, техническо оборудване и назначените държавни служители. "Бюджетът на МВР се формира и от данъци, плащани от физически и юридически лица в охранителния бранш, явяващи се конкуренти на министерството в тази област", заявяват от БСИС.

Според организацията търговската дейност на МВР нарушава конституцията, Закона за защита на конкуренцията и европейското законодателство, които не допускат контролиращ и лицензиращ орган да е и участник на пазара. От БСИС се позовават на становище на Комисията за защита конкуренцията, в което се посочва, че нито едно подобно министерство в страна от ЕС не се занимава с такава дейност.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13053552
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930