Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2012 21:35 - Чудо: Цветанов смекчи тона към съдиите!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 574 Коментари: 0 Гласове:
0



 Вътрешният министър Цветан Цветанов демонстрира новото си превъплъщение на приятел на съдебната власт, давайки уверения, че никога не е искал война и поднасяйки извинения на едро към всички засегнати. Във вторник той се появи на форум на магистрати от 10 окръжни и 31 районни съдилища, пред които блесна и с идеите си за прозрачност при избора на административни ръководители в съдебната система, а защо не и обсъждане на кандидатите пред обществеността, пише МЕДИАПУЛ

Номинациите за административни ръководители на съдилища трябва да се обсъждат пред обществеността, защото ще е много ценно, когато се яви някоя жертва на престъпление, а даденият кандидат е възпрепятствал правораздаването, което трябва да съответства на потребностите на обществото, заяви министър Цветанов. Магистратите се въздържаха от коментари на новаторските му идеи.

Той каза, че си говори с толкова много съдии за "законодателни промени", че те не биха се събрали в залата, където се проведе форумът. Изявлението му бе в отговор на журналистически въпрос дали в конферентната зала присъстват магистратите, с които твърди, че си говори всеки ден.

Преди месец вицепремиерът предизвика един от най-големите скандали с представителите на съдийската общност, обявявайки, че неговият основен критик в лицето на председателя на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова гледа дела в услуга на организираната престъпност.

После обясни, че в системата има и добри съдии, с които той си говори всеки ден. Това му изявление провокира остра реакция от страна на правозащитните организации, а адвокатите поискаха от Висшия съдебен съвет да обяви публично кои са магистратите, които редовно си говорят с Цветанов, защото това създава съмнения за безпристрастното гледане на делата.

Цветанов се отзова на поканата на магистратите и присъства на форума, на който те представиха идеите си за реформа в съдебната власт. В организацията, финансирана по проекти на ЕС и Фондация "Америка за България", не участват основните критици на Цветанов от Софийските районен и градски съд. Пред останалите той показа, че може да играе едновременно ролите на "доброто и лошото ченге" като се извини на присъстващите, ако те са се почувствали засегнати от последните му изявления.

"Не сме си поставяли за цел да водим война със съда", каза вицепремиерът. Към извинението си той поднесе и уточнението, че винаги е изказвал само конкретни примери въз основа на информацията, получена от жертвите на престъпленията.

Преди месец Цветанов направи публични внушения за две дела на съдия Мирослава Тодорова, но впоследствие се оказа, че е изнесъл силно изопачени данни, а магистратът му заведе дело за клевета.

Съдът и МВР като скачени съдове

Във вторник Цветанов се опита да представи и еволюиралите си тези за взаимовръзката на институциите.

"МВР и съдебната система са като скачени съдове. МВР събират доказателствата, прокуратурата внася обвинителния акт и когато попаднат на истинския съдебен специалист, а съдът се произнася на база професионалната (си) подготовка и това, което очаква обществото, което е т.нар. "справедливност". Когато имаме лоши доказателства, няма как да имаме смислено обвинение и когато попадне на непрофесионалисти в съда, виждате какви могат да бъдат пороците, които генерират определено недоверие в обществото, но с общи усилия ще постигнем много добри резултати. Ако някой съдия се е почувствал засегнат искам да кажа, че никога не съм слагал всички под общо знаменател", заяви вътрешният министър.

"Винаги съм бил с протегната ръка към съда, винаги съм бил да работим заедно", увери още Цветанов, чийто непрестанни нападки, поучения и натиск спрямо отделни магистрати и съдебната власт като цяло са силно критикувани и у нас, и от международни институции.

Той неглижира и многобройните случаи, в които е нападал магистрати, чиито присъди, мотиви, решения или дори граждански позиции не му харесват, Цветанов посочи, че това "са единични случаи, това не е цялостно мое отношение или поведение спрямо съда".

Въпреки леката промяна в тона му към съда, министърът така и не призна, че се е изказал неуместно, прибързано и неоснователно по отношение на съдия Мирослава Тодорова, като за пореден път отбягна темата за скандала. Той коментирайки единствено, че обществото трябвало да прецени дали думите му се обидни и клеветнически. В случая това трябва да се прецени от Пловдивския районен съд, който ще гледа делото за клевета.

"Важно за мен е да има бързо правораздаване. Защото подобни дела, ако се протакат във времето - има подобни присъди след 5-6 г. или някой не си напише мотивите, за да отиде на по-горна инстанция, разбирате, че има протакане, което някой път води до усещането за умисъл в някои действия", добави Цветанов, визирайки спецсъда, който за близо два месеца и половина работа издаде редица присъди, повечето от които споразумения.

На въпрос дали заравя томахавката за съда, след като присъства на форум, организиран от съдии, Цветанов отговори с въпрос: "Кой говори за томахавки и подобни въпроси?"

Пълна прозрачност за подслушването

По време на форума Цветанов заяви, че ще обърне внимание на предложенията на съдиите за реформи и намери изключително полезно предложението за затягане на съдебния контрол върху използването на СРС-та. Той се обяви и за пълна прозрачност на събраната чрез подслушване информация в рамките на съдебните дела. Вицепремиерът настоя и за пълна прозрачност при избора на шефове на съдилищата и дори предложи при избор на шеф на окръжен съд да има участие на обществеността в съответния район.

Той отчете, че е много важно да има Единна информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП) и припомни, че тя се изгражда от 1995 година. Откакто Цветанов е вътрешен министър, в МВР на практика не работи по изграждането на тази система и пари за нея не се отделят.

Министърът бе попитан и за последната си кампания за отпадане на извънсъдебните споразумения при убийствата на пътя. В отговор на въпрос защо е се сключват споразумения с наркотрафиканти, а при катастрофи това трябва да отпадне, Цветанов каза, че при наркодилърите било "различно".

От краткото му изказване се разбра, че той лично се е заел и с прерайонирането на София, за да се разтоварят Софийският районен съд и Софийският градски съд, макар че това не е работа на изпълнителната власт, а на Висшия съдебен съвет.

"Имах среща с представители на СГС, на СРС, на съдии от Перник и от други окръжни съдилища около София, за да можем да видим дали съвместно можем да направим едно преразпределение на зоните, за да могат с общи усилия МВР и съдът да създадат условия, които биха могли да облекчат работата на СРС и СГС. Ще изпратим стенограмата на ВСС, за да вземе правилното решение, което да е в интерес на обществото", информира министърът.


Тагове:   магистрати,   Цветанов,   съдии,   съд,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996198
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031