Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2012 19:15 - ВАС окончателно отмени глоби за скандална скрита тв реклама на цигари
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 609 Коментари: 0 Гласове:
1



 Санкции на "Кингс Тобако", наложени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за заблуждаващата и скрита реклама на цигарите The King и Merilyn Slims, окончателно са отменени от петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател Венета Марковска, съобщиха в четвъртък от КЗК.

Първоначално комисията глобява през 2010 г. "Кингс Табако" и собственика на марката "Финансконсулт" съответно с 3 560 лв. и 7 120 лв. за надписа на цигарите по билбордовете "2.80 лв. промоционална цена”. Като акцизна стока цената на тютюневите изделия се определя с наредба на Министерски съвет и не подлежи на промяна. Затова надписът "промоционална" създава погрешна представа у потребителя, че се касае за отбив от цената, беше мотивът на КЗК.

Забраненото показване на качествени характеристики на цигарите и представянето на заблуждаващо атрактивна цена води до нелоялно предимство на един участник на пазара спрямо друг, смята регулаторният орган.

Впоследствие бе наложена и санкция от 333 160 лв. заради реклама на цигарите The King и Merilyn Slims, по явен и скрит начин, чрез клипове на поп-фолк песни в канала Планета ТВ, в противоречие със Закона за тютюневите изделия и Закона за радио и телевизия и забраната за реклама на тютюневи продукти, както и в печатни медии, въпреки забраната за това.

ВАС потвърждава решението на КЗК за прекратяване на нарушенията и налага забрана за излъчване на рекламите. Впоследствие комисията установява, че това изискване не се спазва и налага глоба от 666 320 лв. на "Кингс Табако" и 7 120 лв. на "Финансконсулт".

Решенията на комисията обаче са обжалвани и през лятото на 2011 г. тричленен състав на ВАС потвърждава основанието за налагане на глобите, но ги намалява съответно на 83 290 лв. и 3 560 лв. заради икономическата криза.

Магистратите от тричленката приемат, че от "Кингс Табако" мълчаливо са се съгласили с излъчването на въпросните видеоклипове от септември 2009 г. насам, озаглавени "Мистър Кинг" и "Усещане за Мерилин" и така са извлекли "имуществени облаги от собственото си недобросъвестно поведение".

Втората инстанция обаче взима под внимание възраженията на цигарената фабрика в Пловдив, че дружеството "не е поръчвало, не е участвало в заснемането по какъвто и да е начин и не е заплащало изработването на каквито и да е музикални видеоклипове". Магистратите подчертават и, че има влязло в сила решение на Пловдивския районен съд, което отменя наказанието на фирмата.

Благоприятният развой на делото в полза на "Кингс Табако" се основава и на решение на Софийския административен съд, който е отменил издадено от зам.-министъра на икономиката наказателно постановление за 60 000 лева заради нарушаване на Закона за тютюна и тютюневите изделия (ЗТТИ).

"В случая не само, че тричленният състав на ВАС не се е съобразил с така постановените и влезли в сила актове, като е приел обратното, а именно, че са нарушени разпоредбите на ЗТТИ, но не е обсъдил и направените възражения в тази връзка, което е съществено нарушение на административно-производствените правила. Това е достатъчно основание решението на тричленният състав на ВАС да бъде отменено като незаконосъобразно", мотивира се 5-членният състав, председателстван от Марковска.

Представителят на Върховната административна прокуратура също споделя мнението на последната инстанция и заявява, че "видно от обстоятелствата, приети за установени с тези влезли в сила съдебни актове, не може да се приеме еднозначно, че са извършени нарушенията, за които е наложена санкцията от КЗК".

С други думи двете решения на Пловдивския районен и на Софийския административен съд правят невъзможно да се докаже, че от "Кингс Табако" изобщо някога са нарушавали закона с подвеждаща и скрита реклама. Така дружеството в крайна сметка ще прибере от КЗК над 3500 лева за разноски по делото, вместо да плати наложените му няколко глоби.


Тагове:   отмяна,   съд,   цигари,   реклама,   решение,   вас,   КЗК,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047871
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930