Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2012 21:16 - Свилен Нейков спря парите на стрелбата заради финансови злоупотреби
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 731 Коментари: 0 Гласове:
0



Министърът на спорта Свилен Нейков издаде заповед, с която спира финансирането на Българската федерация по спортна стрелба (БФСС) заради финансови злоупотреби.

Засега финансирането на клубовете и на потенциалните участници на олимпийските игри в Лондон няма да пострада, съобщиха от МФВС вчера. Общият бюджет на федерацията за годината 1.4 милиона лева.

В понеделник изтече крайният срок за предоставяне на документи, които да оправдават изразходването на 270 хиляди лева от държавната субсидия. Президентът на федерацията Камен Шишманов е внесъл документи и тепърва инспекторатът на МФВС ще преценява дали да приеме обясненията.

Това е втората сума, за която федерацията е начетена от инспектората. Първата беше за 170 хиляди лева, които федерацията ще трябва да върне. За тях инспекторатът на спортното министерство е категорично, че не признава оправдателните документи. Голяма част от тази сума - около 105 хиляди лева е свързана с плащане на наеми за стрелбища, които преди това вече са били предоставени безплатно. Останалите са за командировки, гориво и други консумативи.

Все още не е ясно какво ще се случи с новите 270 лева. Очаква се в следващите дни МФВС да излезе със становище кои от документите признава. Остатъкът ще се добави към досегашните 170 хиляди лева и ще се постави срок за връщането им. Ако това не се случи, ще се води дело срещу ръководството на БФСС.

"Тези 170 хиляди лева не са преведени, защото имаме документи, че не сме съгласни със становището. Миналата година имаше подобна ситуация със 480 хиляди лева и след това се разбра, че трябва да върнем само 80 хиляди. Всички препоръки на инспектората са изпълнени", заяви Камен Шишманов пред Тв7.

Казусът със стрелбата доведе до промяна в наредбата за държавно финансиране на спортовете. Преди две седмици МФВС издаде нова наредба, според която финансирането за клубовете не се обвързва с това на федерациите. Така не се спира спортната дейност на клубовете. Подобен казус имаше преди време и с федерацията по вдигане на тежести, когато липсата на жизнена федерация пряко се отрази върху дейността на клубовете.

В последните седмици скандалът във федерацията се разрасна, след като управителният съвет изключи клуба на двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева. По този начин тя няма възможност да получава държавни средства за дейност и подготовка. Тя вече има спечелена квота за олимпийските игри.

"Оказа се, че в определени нива спортистите се подготвят, но имат определени трудности. Миналата година се оказа, че повечето елитни спортисти като Мария Гроздева и Таню Киряков не са си получили парите за подготовка. Предвидените средства бяха 293 хиляди лева. Не са били използвани и средствата за операцията и лечението на Киряков", заяви Асен Марков, директор на дирекция "Спорт за високи постижения" в министерството. Според Шишманов спортистите са си получили средствата.

Според министерството сега подготовката на всички олимпийци ще може да продължи, а изключването на клуба на Гроздева няма да се смята за валидно и тя ще бъде финансирана.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038524
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930