Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2012 20:55 - Скандалът "Хохегер": Австрийски вътрешен министър вечерял със Станишев, той не помни
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 765 Коментари: 0 Гласове:
1



Бившият вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер заяви, че се е срещал с бившия премиер на България Сергей Станишев, който обаче не си спомня за това. Ексминистърът каза това по време на специално изслушване в австрийския парламент, посветено на скандала с лобиста Петер Хохегер, нает през 2008 г. от българското правителство начело със Сергей Станишев за подобряване на имиджа на страната в ЕС. Това съобщи в сряда в. “Дневник”.

Щрасер отговаряше на въпроси на депутати във връзка с редица подозрения за корупция, включително и за работата си с лобиста Хохегер.

Пред в. "Капитал" преди десет дни Станишев твърди, че няма представа какво е било участието на бившия вътрешен министър по проекта, че не го познава и не помни да се е срещал с него.

За работата си по "българския проект" Щрасер си спомня за вечеря със Станишев. "По време на вечеря обсъждате реформата в полицията в България. По време на основното или по време на десерта", пита депутатът от партията на зелените Петер Пилц.

"Мога да си представя защо премиерът не си спомня за тази вечеря. Все пак, когато се храни, човек не говори добре. Освен това премиерът не присъстваше на същинското заседание, там бяха началникът на неговия кабинет и една дама, която може би беше връзката с Хохегер".

Депутатът от зелените Петър Пилц уточни, че дамата не е била връзката с Хохегер, а партньорката на тогавашния премиер Станишев.

Щрасер, цитиран от австрийския вестник Die Presse, твърди, че е работил по "българския проект" между септември 2006 г. и пролетта на 2008 г. "Работата ми по българския проект беше един принос - от една страна обсъдихме политическото присъствие на България в Европа, а от друга – реформата в полицията", казва Щрасер.

Лобистът Хохегер казва, че Щрасер е получил 100 000 евро като член на т. нар. Advisory Board, който съветвал българското правителство как да подобри имиджа си. По време на изслушването бившият вътрешен министър потвърди, че е работил заедно с Хохегер, но отрече да е бил член на този специален борд.

Моника Йосифова призна, че е работила с Хохегер, което първоначално отрече

Замесената в скандала собственичка на компания за ПР услуги Моника Йосифова свика специална пресконференция в сряда, за да обясни, че името й по никакъв начин не трябва да се свързва с корупционния скандал в Австрия.

Тя всъщност се оказа централна фигура в него след като вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов обяви преди няколко дни, че част от парите, отпуснати от правителството на Станишев за лобистката кампания на Хохегер, са се върнали обратно към ПР фирмата на Йосифова, която по това време вече е била приятелка на Станишев.

В сряда Йосифова каза, че атаката срещу нея е политическа, и заяви, че ще подведе под съдебна отговорност всеки, който замесва името й в този скандал.

В отговор на въпрос кого конкретно има предвид, Йосифова спомена името на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, както и на вицепремиера Цветан Цветанов.

“Няма какво да крия и от какво да се притеснявам. Няма нищо незаконно в дейността на моята компания. Единствената причина за тази публична атака срещу мен е, че живея със Сергей Станишев”, каза Йосифова.

Тя заяви, че фирми като нейната са гръбнакът на българската икономика и уточни, че фирмата й е за пиар-услуги, а не лобистка, и от години работи професионално за добрия имидж на България в чужбина.

Като доказателство Йосифова представи видеоматериал с множество положителни публикации в чуждестранната и българската преса в периода 2006-2008 г.

Работила съм с три правителства -на Симеон Сакскобургготски, на Сергей Станишев и на Бойко  Борисов. Дейността ми не започва със Станишев и не приключва с неговото управление, каза Йосифова.

Тя предостави на медиите търговски договори и данъчни декларации и посочи, че от 2009 г. насам е платила 1.73 млн. лв. данъци, а средният оборот на фирмата й е около 1.5-2 милиона лева.

Конкретно за случая "Хохегер" Йосифова уточни, че е сключила два договора с австрийската компания - единият през 2006 г. за 240 000 евро, и през 2008 г. - за 150 000 евро. Тя уточни, че фирмата й "Актив Груп" не е сключвала договори с  Министерския съвет, а е подизпълнител на компанията "Хохегер".

При необходимост Йосифова ще предостави информация за фирмата си на парламентарна анкетна комисия.

Моника Йосифова категорично отрече да е работила с бившия вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер. На въпрос дали е била на вечеря на Щрасер и Станишев тя заяви, че няма спомен от такава.

Преди десет дни обаче Йосифова отрече изобщо да е работила с Хохегер.

"Виждали сме се, но истината е, че никога не съм имала нищо общо с тях. Аз нямам капацитета, те ("Хохегер" – бел. ред.) са голяма международна компания. Моята територия е в България", каза тогава тя пред вестник “Капитал”.

Работата на Йосифова с ГЕРБ

Признанието на Йосифова, че продължава да работи и за правителството на Бойко Борисов, въпреки че живее с лидера на опозиционната БСП Сергей Станишев и има дете от него, се подкрепя от фактите. Проверка на Mediapool показва, че ПР компанията на Моника Йосифова “Актив груп” е продължила да печели обществени поръчки по еврофондовете и при ГЕРБ, но сумите са далеч по-скромни от времето на кабинета "Станишев".

През 2011 г. “Актив груп” е спечелила само две поръчки за над 535 хил. лв.

Едната е за изработването на тениски за популяризиране на страната ни като туристическа дестинация за 102 хил. лв. Поръчката е възложена от Министерството на икономиката, като средствата идват от оперативна програма “Регионално развитие”.

Другата поръчка за 433 450 лв. е на Министерството на околната среда за изработването на рекламно-информационни материали за оперативна програма “Околна среда”.

Големите поръчки за популяризиране работата на еврофондовете “Актив груп” печели по времето на управлението на Сергей Станишев, но в консорциум с други фирми.

Най-голямата за над 1.2 млн. лв. е по програма “Административен капацитет”, сключена с тогавашния министър на държавната администрация Николай Василев.

Другата за над 1.1 млн. лв. беше с Министерството на финансите за пропагандиране на Националната стратегическа референтна рамка, като изпълнението на този проект стана по времето на управлението на ГЕРБ.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001745
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031