Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2012 22:27 - Трайков и Константинов подадоха оставки. Борисов ги прие - подробности
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 768 Коментари: 1 Гласове:
0



БДвама министри си тръгнаха от кабинета, след като премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и здравният министър д-р Стефан Константинов напускат постовете си, след като ръководството на управляващата партия прие депозираните от тях оставки. Мотивите им били обсъдени по време на заседанието в Бояна – само часове след като Борисов и водената от него делегация се завърна от визитата си в Катар.

Мотивите за оставката на министър Трайков били заради проваления бизнес форум в столицата на емирството – Катар, на който не присъства нито един представител на катарска фирма. Здравният министър Константинов пък си тръгва заради невъзможността да се справи с решаването на натрупаните проблеми в сферата на здравеопазването и общественото напрежение около формирането на лекарствените цени у нас.

За наследник на Трайков се спряга кандидатурата на неговия заместник Делян Добрев с ресор „енергетика“. Предполага се, че новият здравен министър този път няма да е лекар, а финансист. За поста е обсъждано името на зам.-финансовия министър Владислав Горанов.

Преди седмица премиерът постави условие на здравния министър да овладее ситуацията с лекарствата и добави, че му дава срок от 5-6 дни, в които да реши бъдещето на д-р Константинов. Скандалът с цените на медикаментите у нас започна през февруари, когато се разкри, че много от тях са със завишени цени, в сравнение със сумите, които пациентите плащат за същите илачи в други страни – като Турция, Гърция и Косово.

По неофициална информация Константинов е депозирал оставката си още на 13 март – в понеделник, като е обяснил, че при толкова много кризи в здравеопазването, той не можел да направи много. Той е третият министър на здравеопазването, който си тръгва от кабинета „Борисов“. Първи бе Божидар Нанев, който бе наследен за пет месеца от ендокриноложката Анна-Мария Борисова. Стефан Константинов бе избран на 6 октомври 2010 г.

Икономическият министър Трайчо Трайков пък получи „жълт картон“ от Борисов заради скандала с българо-руското споразумение за строежа на АЕЦ „Белене“ през април миналата година. Тогава оставка подаде шефът на Националната електрическа компания Красимир Първанов. През лятото пък повод за напрежение за работата на Трайков стана сагата с чуждите туристи, блокирани по морските ни курорти заради фалита на авио и туристически превозвач. Тогава стана ясно, че трябва да се промени политиката на страната при даване на лицензи.




Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - 007
16.03.2012 08:47
Началото на края.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044760
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930