Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2012 08:54 - Хохегер: Зад скандалите в Австрия и България стоят политически интреси
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 745 Коментари: 0 Гласове:
0



 Общото между скандалите, в които е замесено името ми в Австрия и в България, е, че зад тях стоят политически интереси.

Това заяви ексклузивно пред БНТ австрийският ПР-експерт и лобист Петер Хохегер.  Той е разследван в Австрия за подкупване на политици, а в София се готви също анкетна комисия, която да провери, публикации във в. „Ди Пресе".

По думите му, става въпрос за пране на кирливи ризи. Кой на кого пере облеклото, Хохегер не пожела да уточни.

Той е песимист, че една анкетна комисия в Българския парламент ще изкара нови факти на бял свят.

За страната ви беше важно да бъде представена на ниво в ЕС, за да стане член на ЕС. Тогава името на България се свързваше само с корупция и далавери, връща се в спомените си Хохегер.

Ние получихме два проекта. За първия, през 2006-та, нямаше държавна поръчка.

Плащането от 500 000 евро стана чрез Пловдивския панаир. Обясниха ни, че парите така или иначе са от държавния бюджет, уточнява Хохегер.

Изготвихме анализ какви са очакванията на пет ключови държави от ЕС към кандидата България. На тази основа предложихме на правителството конкретни действия.

Вторият договор сключихме 2008-ма и за него имаше европейски конкурс, припомня Хохегер.

Към проектите с България е привлечен австрийският вътрешен министър Ернст Щрасер.

Той е бил консултант на фирмата на Хохегер в Австрия. За да се види как е приемана страната в ЕС, Щрасер е поканен на вечеря в София заедно със Сергей Станишев. Тогава, през 2006-та, Хохегер за първи се запознава с тогавашния българския премиер Сергей Станишев.

Щрасер споделил тогава мнението си как изглежда България в очите на ЕС. В това се изразяваше неговата подкрепа. Той беше на разположение на всички наши клиенти, а така и на София. 100 000 евро, които получи, не са от сумата за българските проекти, категоричен е Хохегер.

Хохегер идва 2005 по покана на бизнес-дамата Росица Велкова, която поема ръководството на филиала му в страната ни. Тя става съсобственик. Освен с Моника Йосифова той работи с още две други компании.

По този начин Хохегер участва в конкурс на Външно министерство за имиджова кампания за България.

Ние имахме определен бюджет и български подизпълнители, на които сме плащали със средствата от проектите ни в София. Колегите в България се справиха отлично. Нито един български политик не е получавал пари от нас.

Това означава, че по нашите проекти не е имало корупция. Другият въпрос, който може да бъде изяснен от една анкетна комисия, е дали средствата са изразходвани целесъобразно.Важно е обаче това да се провери и то не от политици,а от експерти, които имат опит на международно ниво във връзките с обществеността, иска Хохегер.



Тагове:   БСП,   Моника,   скандал,   лобист,   ГЕРБ,   Хохегер,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035708
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930