Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2012 20:14 - Цветанов и ГЕРБ обидени на Трайков
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 726 Коментари: 0 Гласове:
0



Трайчо Трайков обиди парламентарната група и партията ГЕРБ с изказването си, че нямал нищо общо с партията, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов в понеделник. В същото време обаче американският посланик Джеймс Уорлик определи пред бТВ оставката на енергийния министър като “загуба за българското правителство”. “Той е добър човек и винаги е действал в интерес на гражданите”, допълни дипломатът.

“Обиденият” от действията на министъра, Цветанов напомни, че Трайков беше избран с подкрепата на ГЕРБ. “Във всяко едно назначение винаги има политически мотиви. След като кредитът на доверие вече го няма е съвсем нормално да се разделим”, поясни вицепремиерът, пред ТВ7.

“Не трябва да продължаваме да се обясняваме както Трайчо Трайков прави през последните дни. В нощта, когато беше поискана оставката му, Трайков проведе телефонен разговор с премиера”, заяви Цветанов по повод промените в правителството след посещението в Катар на 15 март.

След като Трайков даде гласност на всички противоречия, свързани с отстраняването му, Цветанов се опита да замаже кофуза, като обясни в петък, че е имал поставена задача да вземе оставката на Трайчо Трайков на хартиен носител, за да я входира, а преди това премиерът и министърът са разговаряли на четири очи.

"Аз ще запазя мълчание относно това, което излиза в медиите – ние сме били в един екип, в един отбор. И не искам да коментирам", посочи Цветанов в понеделник, отказвайки да хвърли светлина върху обстоятелствата и процедурата, по която бе отстранен Трайков.

По думите на министъра лично Цветан Цветанов е поискал оставката му, веднага след връщането на българската делегация от Катар, като именно провалът на бизнес форума там бе посочено като капката, преляла чашата на премиерското търпение.

"Едно успешно посещение в Катар беше свързано с оставката на Трайков и дали той е бил на плаж. Не това е най-важното. Посещението беше много успешно", коментира вицепремиерът.

Също като Борисов той отрече Трайков да е отстоявал позиции, различни от тези на правителството по руските енергийни проекти у нас.

Смятате ли, че в ГЕРБ въобще има човек, който да прави еднолична политика, а какво остава това да бъде Трайчо Трайков?! Последната дума винаги я има премиерът Бойко Борисов, каза още Цветанов, ден след като Бойко Борисов обясни, че не може да вземе решение без санкцията на партията.

Според вицепремиера, Делян Добрев, който е кадър на ГЕРБ, ще бъде добър министър на икономиката, енергетиката и туризма. “Разликата с Делян Добрев е, че той провеждаше множество срещи с много хора и знае, че ако се провали, ще провали хората, с които се е срещал като кандидат-депутат от ГЕРБ”, обясни Цветанов за разликата между безпартийния Трайков и партиеца Добрев.

Той посочи, че според него Добрев ще бъде един успешен министър, като е казал и премиерът. По думите му новият здравен министър Десислава Атанасова също е работила в болница – знае всички тънкости, проблеми, нужди. Атанасова се ползва с подкрепата на парламентарната група и кабинета. Ако има нужда от законодателни инициативи те ще бъдат предприети, увери Цветан Цветанов в сутрешния блок на ТВ7.

Делян Добрев: Не помня кой ми се обади пръв – Цветанов или Дянков

Самият Делян Добрев не пожела да коментира дали именно Цветанов пръв му е казал, че го повишават от зам.-министър на министър в МИЕТ.

В отговор на такъв въпрос той обясни в понеделник пред бТВ, че е говорил по телефона с премиера, както и с вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков.

"Обадиха ми се по телефона и тримата, но не знам дали са били заедно", заяви Добрев.

"Бях изключително потресен от това, което се случваше. Вечерта мислех, че моето име единствено се обсъжда. Не помня дали Дянков или Цветанов ми звънна пръв и това не е важно", обясни номинираният за министър.

Трайков съобщи в петък, че именно Цветан Цветанов, а не Бойко Борисов, му е съобщил за оставката, а според неофициална информация отново вицепремиерът и зам.-шеф на ГЕРБ е казал на Добрев, че поема министерството.

В коментара си за Трайчо Трайков, с когото “работили добре 10 месеца”, той бе лаконичен – не присъствал на отстраняването му.

Разговарял обаче с него по телефона, без да знае, че от другата страна е министър в оставка: “Говорихме за "Горубсо Мадан”, казах му какво трябва да се направи, но звучеше незаинтересован. В този разговор обаче не каза, че си отива от министерството. В момента, в който затворих, една журналистка ми звънна и попита дали е вярно, че Трайков си отива, отказах да коментирам”, разказа Добрев.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13028670
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930