Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2012 22:14 - Добрев и Атанасова се заклеха като министри в отсъствието на премиера Борисов
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 651 Коментари: 0 Гласове:
0



Премиерът Бойко Борисов не дойде в парламента, за да защити предложенията си за промени в кабинета, приети с гласовете на ГЕРБ и "принадлежащите" им независими депутати в духа на рутинно партийно мероприятие. Докато Борисов провеждаше изнесено заседание на правителството в Кюстендил и агитираше местните да го подкрепят на предстоящите избори, вицепремиерът Симеон Дянков изчете пред депутатите биографиите на кандидата за министър на икономиката Делян Добрев и на Десислава Атанасова за министър на здравеопазването. В проекторешението за освобождаването на техните предшественици Трайчо Трайков и Стефан Константинов не бяха посочени мотиви за отстраняването, освен че са подали оставки, пише МЕДИАПУЛ


Така Борисов утвърди практиката си да "не се занимава с дребни въпроси" като смяната на министри. Той не отиде в парламента и когато Стефан Константинов наследи на поста министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова.

Опозицията безрезултатно настоя министър-председателят лично да защити промените, като изтъкна, че той е човекът, който трябва да понесе отговорност за провалите в секторните политики.

БСП, ДПС и "Атака" не подкрепиха смените, Синята коалиция не участва в гласуването.

Парламентарният фарс не мина от първия път. Освобождаването на Константинов и изборът на Десислава Атанасова стана с гласовете на 120 народни представители, 46 бяха "против", нямаше въздържали се. Синята коалиция не участва във вота. БСП, ДПС и "Атака" бяха против. 19 независими депутати бяха "за", един "против" - Георги Терзийски. Той поиска прегласуване, защото негов колега натиснал вместо него бутона "за". Прегласуването даде почти същите резултати.

Оставката на Трайчо Трайков и новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев бяха подкрепени от 119 депутати, 42 - против и без "въздържал се", отново след прегласуване.

След това новите министри положиха клетва и отидоха в министерствата да поемат ритуално постовете от предшествениците си.

Дебатите по персоналните промени в правителството продължиха близо два часа, в които опозицията напомни очевидното – че липсват мотиви за освобождаването на Трайков и Константинов и замяната им с Добрев и Атанасова.

От ГЕРБ не взеха думата, за да защитят правителствените промени.

Оставките на досегашните министри на икономиката и здравеопазването бяха оповестени на 15 март късно вечерта от името на партийното ръководство на ГЕРБ, пред което, както съобщи Трайков на следващия ден, никой не е подавал молба за напускане. Имената на наследниците бяха съобщени от премиера по телевизията на 16 март сутринта, когато стана известно, че на мястото на двамата безпартийни министри Трайчо Трайков и Стефан Константинов ще дойдат партийните кадри Делян Добрев и Десислава Атанасова.

Партийният "цимент" в МИЕТ се подсилва с Валентин Николов

Партийният "цимент" в изпълнителната власт бе подсилен допълнително в сряда, когато Делян Добрев съобщи, че овакантеният от него зам.-министерски пост ще бъде зает от депутата от ГЕРБ Валентин Николов.

Самият Делян Добрев бе депутат от ГЕРБ до май миналата година, когато премиерът Бойко Борисов го назначи за зам.-министър на мястото на уволнения Марий Косев, който бе експерт.

Така само за броени дни Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, чието управление бе по-скоро в експертен дух начело с Трайков, все повече минава в партийни ръце.

Досега Николов е зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на комисията по икономика и енергетика в Народното събрание. Името му заедно с това на Добрев бе сред спряганите за наследник на Трайков и явно е постигнато споразумение за разпределяне на постовете.

Ако Николов бъде назначен, той ще трябва да отговаря за проекта АЕЦ "Белене", за преговорите с "Газпром" по проекта "Южен поток" и новите договори за доставка на синьо гориво, за подземните богатства и др. енергийни проекти.

Добрев не отговори на въпрос ще има ли смени сред останалите заместници във ведомството Иво Маринов, който отговаря на туризма, Жулиета Хубенова с ресор еврофондовете и Димитър Чохаджиев, следящ икономиката, и създаде впечатлението, че ще продължи да работи с тях. По-късно обаче от Министерския съвет съобщиха, че Чохаджиев ще бъде освободен, след като изкара едва два месеца на поста. Не се посочва кой ще поеме ресора икономика във ведомството.

На церемонията по предаване на поста Трайчо Трайков пожела на наследника си да постигне набелязаните цели за развитие на министерството и на секторите, за които отговаря. Трайков "подкова" Добрев за работата, която го чака, като му подари подкова за късмет, който понякога ще му е необходим, тъй като компетентността не винаги е достатъчна и "за да е подкован за всички многобройни теми, които изникват в министерството".

Опозицията пита защо се правят промените

Обяснявайки защо ДПС няма да подкрепи рокадите в кабинета, зам.-председателят на партията Лютфи Местан се обърна към вицепремиера Симеон Дянков с думите:

"Самотата ви на това място ви натоварва с несъразмерна на статута ви отговорност. Това се случва за втори път при персонални промени в правителството. Разбирам защо не представихте мотивите за освобождаване. Може би съзнавате, че те могат да се окажат по-различни от тези на другия вицепремиер и на самия премиер.”

"Мотивите за освобождаването на Трайчо Трайков са обвити в мъгла, тънат в мистерия. Не можем да си обясним по друг начин различните версии, които чухме от вас, от вицепремиера Цветанов и от премиера Борисов", продължи депутатът.

"Цветан Цветанов заяви, че Трайчо Трайков е подал оставка по лични причини. Премиерът каза, че основната причина е Катар. От вас разбрахме, че сте знаели още към вторник (13 март -бел.ред.), че тези двама министри си отиват. Няма как да очаквате автоматична подкрепа от парламента за освобождаване на министър при толкова противоречащи си мотиви", каза той.

"Икономическите проблеми не се решават с проверки на пазара на яйца и проверки за това дали кокошките са щастливи. Никой не може да върне пропуснатите реформи и те ще тежат. Най-доброто е да не влошите нещата", обърна се към представителите на управляващото мнозинство съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

Според него много малко истински реформи могат да бъдат направени за една година.

"Защо сменяте министър Трайков? Защото е бил на плаж ли? Но цялата делегация е била на плаж. Истината е друга – Трайчо Трайков не се огъна и каза истината за АЕЦ "Белене” и ние ще го защитим днес. Явно това правителство няма скрупули да жертва един съвестен човек. Познавам г-н Добрев и той също е съвестен човек”, заяви Димитров.

Само ГЕРБ не са разбрали, че нещата отиват на зле в икономиката, изтъкна още лидерът на СДС. По думите му дефицитът ще бъде по-голям. "Трябва да има категорични дела. Ако две години и половина няма напредък по ключовите въпроси – газовите връзки, АЕЦ "Белене”, малкия и среден бизнес, как може да стане за една година? Много малко истински реформи могат да бъдат направени за една година”, заяви Мартин Димитров.

Мартин Димитров определи ситуацията в здравеопазването така: "Четвърти здравен министър, четвърти шеф на здравната каса, трети председател на здравната комисия и никакви реформи. Не смятам, че някакви реформи може да бъдат направени за една година”, каза той.

Лидерът на левицата Сергей Станишев заяви, че не отделни министри носят отговорност за техните успехи или неуспехи: "Очевидно неуспехи, след като ги сменят, защото тази власт, която е еднолична, по своя характер отговорността трябва да носи министър-председателят. Неведнъж Борисов е казвал и демонстрирал, че министрите са обикновени изпълнители на неговата воля. Дори беше казал една крилата фраза, че много лесно се управлява държавата, защото има телефон с копчета - да отдава разпореждания, министрите изпълняват."

Симеон Дянков му отвърна така: "На кой му трябва да плаща за пиар?. Отговорът е ясен. Този, който няма добро реноме. Този, който без да си даде пари, няма как да кажат нещо хубаво за него. Този, който не го одобряват в Европа и са му затворени вратите там. Този, който тичаше до Москва и чакаше там пред кабинетите да го приемат дълго време, за да си получи заповедите. На такъв човек трябва да му плащат и той да плаща, за да има някакъв добър пиар."

Десислава Атанасова залага на политическия си опит

С доволна усмивка на лицето, досегашният шеф на здравната комисия Десислава Атанасова не се и опитваше да прикрие огромното си щастие от новото министерско поприще. Както се разбра, тя не си поставя амбициозни задачи като осъществяване на реформа.

"Промяната изисква време, дебат и консенсус между лекари и политици. Промяната в здравеопазването не търпи резки промени и не трябва да правим политика от здравеопазването, а политика на здравеопазването", заяви тя пред парламента и обеща да търси консенсус в Народното събрание, сред пациентите и в съсловието.

"Очаквам и вие да заявите – ще подкрепите ли добрите решения за контрол върху качеството на предоставените медицински услуги, върху грижата за пациента, за прозрачна лекарствена политика", заяви Атанасова.

"В дългосрочен план ще предложа конкретни мерки и ще търся решения. Моите усилия ще са в посока подобряване грижата за пациентите, превенцията и профилактиката и повишаване качеството на предоставените медицински услуги”, каза Атанасова.

Тя даде да се разбере, че липсата й на административен опит се компенсира от политическия й – две години и половина депутат от ГЕРБ.

"Много по-важно от административния опит е това, че кандидатът трябва да има и определен политически опит", подчерта Атанасова.

Добрев: Най-големият въпрос остава "Белене", за шистовия газ - ще видим

След като бе избран за министър, Делян Добрев заяви пред депутатите: "Надявам се да оправдая вашето доверие какво трябва да се свърши до края на мандата. Знам, че темата за енергетиката е най-интересна и най-големият въпрос е АЕЦ "Белене".

"Вече заявихме многократно позицията на правителството, че бългоро-руски проект няма да има. С възможност реакторът от "Белене" да е нов седми блок на АЕЦ "Козлодуй", но това не може да стане автоматично, отнема време", добави Добрев и обясни: "Необходимо е лицензиране на площадка, проучвания на тази площадка, сертифициране на нов проект, проектиране, промяна в проектирането, но тази опция би ни дала диверсификация в ядрената енергетика".

По повод на дебата за или против шистовия газ, Добрев каза: "Не възразявам темата за проучванията и добива на шистов газ да се разисква. "Със специална комисия, създадена в НС, можем да говорим по темата, най-малкото, за да се прецизират текстовете по приетия мораториум за шистовия газ и като следствие решенията да са както в едната посока - разрешение, така и в другата посока - забрана, добави министърът, като избегна да даде категорична позиция по въпроса.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045724
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930