Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2012 23:27 - Кои са темите табу в българската преса?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: Коментари: Гласове:
3



Институтът за модерна политика и Фондация за свободата "Фридрих Науман" обявиха в сряда началото на проект за мониторинг на най-големите национални печатни издания, който трябва да открои темите "табу" за българската преса през 2011 година. Търсената цел е да се стимулира по-висока степен на гражданска отговорност на журналистите.

Според двете граждански организации през последните години състоянието на медийната среда в България се влошава постоянно, а страната пропада в международните класации, които измерват степента на свобода на медиите.

"Това е резултат както на натиска от страна на политиката и бизнеса, така и от превръщането на повечето медии в обикновени търговски предприятия, за които защитата на обществения интерес няма особено значение. Политически зависимата и корпоративната журналистика, злоупотребите с принципите на журналистическата етика, както и слабата професионална подготовка на голяма част от журналистите влияят негативно при формиране на дневния ред на медиите. Някои теми са свръхпропорционално представени и пристрастно политически оцветени, а други теми от значим обществен интерес са маргинализирани или отсъстват напълно", се казва в мотивите към медийния проект, чийто ръководител е Иво Инджов.

Към момента са номинирани общо 20 потенциални теми табу в печатните медии, които ще бъдат сведени до десет след подробен анализ на всички броеве за 2011 година. Ще бъдат наблюдавани 8 национални всекидневника и 2 седмичника – "Телеграф", "Труд", "24 часа", "Стандарт", "Монитор", "Новинар", "Сега", "Дневник" , "Капитал Daily", "168 часа" и "Капитал".

Сред номинираните за теми табу са финансирането на партиите, проблемите на ромите след линча в Катуница, "гнилите ябълки" в банковата система, проблемите на потребителите на мобилни услуги, скандалът "Тановгейт" със записите за Мишо Бирата, полицейското насилие над криминално проявени лица, истината за средствата от ЕС, усвоени от България, позицията на България по фискалния пакт на ЕС, кадруването в съдебната система, бизнесът на Цветелина Бориславова, неправителствени организации на държавна хранилка, скандалите за "Алея първа” и други.

"Отсъствието на важни теми от "дневния ред" на медиите води до възприемането им от хората като маловажни. В много случаи, ако нямат директен допир с темата или проблема, читателите въобще не научават за тяхното съществуване", констатират авторите на изследването.

В проекта ще участват "стотина експерти", сред които представители на граждански организации, социолози, политолози, журналисти и изследователи на масовите комуникации. Те са избрали чрез гласуване 20-те най-важни теми табу. През следващите два месеца група студенти от СУ "Св. Климент Охридски" ще направят мониторинг на всички броеве на десетте издания за 2011 година, а в края на проекта ще бъде излъчен своеобразен "топ 10" на темите.

Основният критерий за оценка ще е "пренебрегването на коя тема е увредило в най-голяма степен обществения интерес".



Гласувай:


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999158
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031