Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2012 22:47 - Нови скандали преди визитата на руския патриарх в България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 911 Коментари: 0 Гласове:
1



 Руският патриарх Кирил трябва да пристигне в България на 28 април на двудневна визита. Програмата му предвижда първо да посети Пловдив, а след това София, което в Русия също се приема като скандално решение. 


  image  Патриарх Кирил с часовник



Автономна руска църква в България ще е главната цел на посещението на руския патриарх Кирил у нас. Подписът на главата на руската православна църква вече е сложен под новия Устав на руската църква в България. От българска страна документа пък е подписан от скандалния игумен на руската църква в София Филип, пише FROGNEWS

Това е същият духовник, който неотдавна забрани българи да стъпват в храма и постави на входа яки охранители, възмущават се руски медии.  Заговорът на Филип цели руската църква в България да получи самостоятелен статус. Това ще даде възможност именно той да се разпорежда с църковните имоти.

Руските медии припомнят, че именно Филип преди година е дал титлата архонт на милионера Малик Пашаев.

Руският патриарх Кирил трябва да пристигне в България на 28 април на двудневна визита. Програмата му предвижда първо да посети Пловдив, а след това София, което в Русия също се приема като скандално решение.

По повод странните действия на Филип е връчена подписка от 132 души от руската енория до Светия синод в София, които настояват самоуправството на самозабравилия се божи служител да бъде спряно. Това е прецедент, какъвто не се е случвал никога, твърдят запознати.

Известно е, че през 1953 г. Русия официално предава на България храм-паметникът в село Шипка, Кокалянския манастир, църквата „Св. Димитър” в Пловдив и църквата „Св. Параскева” във Варна.

 

В навечерието на височайшата визита в България и друг скандал се завихри около руския патриарх Кирил. Бдителни блогъри откриха несъответствие в снимки на главата на РПЦ, разпратени официално до руските медии. По време на официална среща между патриарха и правосъдния министър Александър Коновалов Кирил е ту с часовник, ту без часовник. На една от снимките се вижда ясно отражението на ръчния часовник върху полираната маса, но самият часовник липсва от ръката на патриарха.

 image

Патриарх Кирил... без часовник

 

„Допусната е нелепа техническа грешка от сътрудници на пресслужбата на Светия синод, за което се извиняваме. Виновните ще бъдат строго наказани”. Това е официалното извинение от патриаршията. Оказва се обаче, че компютърни специалисти са изтрили оригиналното изображение дори от сървъра на патриаршията, което показва, че фокуса с часовника е направен умишлено.

Оказа се също, че това е същият часовник, който президентът Дмитрий Медведев е подарил лично на патриарх Кирил. Медиите твърдят, че той е уникален и страшно скъп, но от пресслужбата на патриарха отричат. „Съвсем обикновен часовник, нищо специално”, категорични са църковните пиари.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033247
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930